Policijski sindikati sutra na sastanku s federalnim vlastima: Očekujemo bolje uslove penzionisanja
Mirza Hadžiabdić (Foto: Arhiv/Klix.ba) Predstavnici sindikata policije u Federaciji BiH i Kantonu Sarajevo sastat će se sutra s federalnim premijerom Fadilom Novalićem i federalnim ministrima Aljošom Čamparom i Veskom Drljačom, nakon što su zatražili sastanak o rješavanju svog statusa prilikom penzionisanja. Predstavnici sindikata policije u Federaciji BiH i Kantonu Sarajevo sastat će se sutra s federalnim premijerom Fadilom Novalićem i federalnim ministrima Aljošom Čamparom i Veskom Drljačom, nakon što su zatražili sastanak o rješavanju svog statusa prilikom penzionisanja. Sindikalci su tražili sastanak zbog novog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju u FBiH kojim se, kako navode, najavljuje da će jedino smanjenje primanja po osnovu penzije imati policijski službenici koji su u penziju otišli prema ranije važećim propisima u ovoj oblasti, kao i oni policijski službenici koji bi pravo na penziju ostvarili prema de lege ferenda propisu.
Mirza Hadžiabdić, član Upravnog odbora Unije samostalnih sindikata policije FBiH i predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije Kantona Sarajevo, kazao je za Klix.ba da su na sastanak pozvali predsjedavajućeg Zastupničkog doma, predsjedavajuću Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, federalnog premijera Fadila Novalića i ministre Čamparu i Drljaču.
"Imamo informaciju da će na sastanku prisustvovati i direktor federalnog Zavoda PIO/MIO. Mi se nadamo da ćemo postići određenu saglasnost da Vlada Federacije BiH prihvati amandman koji smo mi predložili", kazao je Hadžiabdić.
Sindikalci navode kako potpuno razumiju i uvažavaju trenutnu finansijsku situaciju u Zavodu PIO, ali da zakonsko rješenje nije prihvatljivo, kako za aktivne policijske službenike, tako ni za one koji su pravo na penziju ostvarili u proteklom periodu i to iz niza razloga koje su nabrojali u svom dopisu upućenom premijeru Novaliću i ministrima Čampari i Drljači.
Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara je sa sindikalcima i jutros održao sastanak na kojem je razgovarano o novom Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju FBiH. Mirza Hadžiabdić Prijavi grešku