Politička pijaca u distriktu Brčko
Politička pijaca u distriktu Brčko

Ppoiltička pijaca iz Republike Srpske preselila se u Brčko distrikt. Novu srpsku skupštinsku većinu u Brčkom odredio je prebjeg iz SDS-a Uroš Vojnović dajući presudni sedmi glas novoformiranoj kolaciji oko SNSD-a. To je omogućilo gradonačelniku Siniši Miliću i SNSD-u da iz vlasti distrikta istjeraju SDS.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina

Šef Odjeljenja za poljoprivredu u ostavci u vladi distrikta Saša Tanić iz SDS-a u izjavi BN TV kaže da je nakon što je formirana nova skupštinska koalicija oko SNSD-a ministrima iz SDS-a rečeno da podnesu ostavku ili će biti smijenjeni.
"U više navrata nam je gradonačelnik Milić rekao da ćemo biti smijenjeni ako ne podnesemo ostavku i da to nije njegova odluka nego da mu je tako naređeno", kazao je Tanić, dodajući da Milić nije otkrio od koga je naredba takva stigla.
"Na nas je vršen pritisak da to učinimo", kazao je Tanić, koji je podnio ostavku na mjesto u vladi distrikta Brčko. Ostavku u vladi distrikta Brčko podnijela je i Svetlana Čivčić (SDS), kao i Mićo Stevanović (NDP).
Gradonoačlnik Siniša Milić kaže da su odnosi između SNSD-a i SDS-a u Brčkom narušeni nakon promjene rukovdstva u lokalnom SDS-u i priključenja nezavisnog poslanika Branislava Markovica klubu SDS-NDP.
Zanimljivo, po Miliću, Marković, kao građanska opcija ne može biti dio srpske koalicije u distriktu, a kaže da mu je zasmetalo i "uvođenje logike funkcionisanja s nivoa BiH u distriktu".
Šef poslaničkog kluba SDS-a u Skupštini distrikta Milan Purić kaže da se na istjerivanju SDS iz vlasti radilo mjesecima ranije ali im to nije dozvoljavao izborni rezultat i da im je to sada omogućio prebjeg iz SDS Uroš Vojinović, koji je bio odlučujući glas za to.
"Do prekompozicije vlasti ne bi došlo da SNSD-u to nije omogućio prebjeg iz SDS-a Uroš Vojinović", rekao je Purić, navodeći da je to standardna politička pijaca koja je već viđena u Republici Srpskoj i koja se preselila u distrikt.
"Tajkuni iz SNSD-a kupovinom poslanika uspjeli su da iz vlasti izbace ubjedljivo najjaču srpsku opciju SDS -NDP u distriktu", kazao je Purić, ocjenjujući to štetnim po Srbe u Brčkom.
Iako je SNSD napravio novu srpsku koaliciju, rad skupštine distrikta Brčko je i dalje blokiran zbog Hrvata kojih nema dovoljno u većini da bi parlament mogao funkcionisati.

BN TV