Poslije krvavog i plavog Mjeseca, stiže nam “Medeni mjesec”, za njegov dolazak se cijeli svijet treba dobro pripremiti
Krvavi Mjesec, plavi Mjesec, vučji Mjesec… Dugačkoj listi čudnih naziva za pun Mjesec pridružio se i "medeni Mjesec" koji će nam nad glavama sijati u junu a koji, ruku na srce, nosi i najljepši naziv.

U pitanju je junski pun Mjesec, koji se u Evropi često naziva i "Mjesec procvjetale ruže". U Kini ga nazivaju "lotosov Mjesec". U Americi je poznat kao "Mjesec jagode" pa zbog toga mnogi misle da će se na nebu pojaviti naš satelit obojen u crveno.

Međutm, ovaj naziv nema veze sa samom bojom mjeseca, već sa činjenicom da je u davna vremena prvi pun Mjesec u junu značio početak berbe jagoda, pa su mu zbog toga dali takav naziv. Slično tome, u Evropi (gdje su jagode došle dosta kasnije) ovaj Mjesec nosi naziv po ružama, koje u tom periodu dostižu svoj vrhunac.

Jedino naziv "medeni Mjesec" zaista ima veze s njegovim izgledom, jer će pun Mjesec u junu biti mnogo niže i bliže horizontu. To znači da će njegova svjetlost prolaziti kroz mnogo zagađeniji i vlažniji zrak, pa zbog toga posmatraču djeluje kao da je predivne boje meda – a ne srebra, kao inače.

Ove godine medeni Mjesec će se pojaviti devetog juna i, po običaju, izazvat će dosta pažnje jer umije da izgleda dosta veće nego inače (nije ništa bliži Zemlji, ali jeste bliži horizontu pa dolazi do optičke varke da Mesec izgleda veće nego inače).

Vjeruje se da dan nakon medenog Mjeseca uvijek dolazi do velike oluje.

Pa, vidjet ćemo da li će se to narodno vjerovanje ove godine ispostaviti kao istinito.

Autor: A. Z.