Potpisan sporazum u Londonu
Potpisan sporazum u Londonu

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i zamjenik direktora EBRD-a Pjer Hejlbron potpisali su danas u Londonu Memorandum o razumijevanju Savjeta ministara i EBRD-a koji se odnosi na saradnju u pružanju podrške inicijativi za investicionu klimu i upravljanje za BiH.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina

Predsjednik EBRD-a Suma Čakrabarti, koji je sa predsjedavajućim Savjeta ministara Denisom Zvizdićem prisustvovao potpisivanju Memoranduma, rekao je da je EBRD opredijeljen za unapređenje poslovne klime i da je potpisivanje Memoranduma znak da EBRD daje značaj realizovanim ciljevima u BiH.
On je istakao da je spisak projekata koji su spremni za realizaciju ohrabrujući, saopšteno je iz Savjeta ministara.
Čakrabarti je pohvalio i današnje potpisivanje Memoranduma o razumijevanju koji se odnosi na realizovanje infrastrukturnih projekata izgradnje šest dionica auto-puteva u BiH, čime je BiH stavljena u rang zemalja sa najvećim nivoom investicija EBRD-a na Balkanu, zahvaljujući dobro pripremljenim projektima i nastupu predstavnika BiH, te usvojenim strategijama i setu zakona o akcizama.
Zvizdić i Čakrabarti su razgovarali i o modalitetima infrastrukturnih projekata, kao i o mogućnostima za partnerstvo BiH i EBRD-a u oblastima putne infrastrukture, energetike, poljoprivrede, turizma, kao i o pomoći malim i srednjim preduzećima.
Zvizdić je zahvalio za podršku EBRD-a BiH i rekao da je ova međunarodna institucija značajno pomogla ekonomski oporavak BiH i regiona.
On je Čakrabartija upoznao o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH.
Zvizdić i Čakrabarti su razgovarali i o konferenciji EBRD-a koja treba da bude održana u Sarajevu u maju iduće godine.
BiH je kandidaturu za ovaj veliki skup podnijela 2015. godine na skupu EBRD-a u Tbilisiju i, nakon više tehničkih i drugih provjera, tu kandidaturu je prihvatilo 65 guvernera zemalja članica EBRD-a.
(Srna)