Predrag Dabić napravio svoj prvi auto na električni pogon
Osam akumulatora pod haubom, a četiri u gepeku (Foto: D. Stojnić)

Prijedorčanin Predrag Dabić napravio je svoj prvi automobil na električni pogon.

Nema papire

Malo je prekrojio i dopeglao Citroen star 35 godina, koji sada uz 12 specijalnih akumulatora, osam ispod haube i četiri u gepeku, pokreće elektromotor koji je Predrag pozajmio iz viljuškara.

– Bilo je malo dorade, htjeli smo da mu malo udahnemo duše. Što je najvažnije, automobil je sto posto tehnički ispravan. Problem mi je samo to što ga ne mogu registrovati – kaže Predrag, koji zbog činjenice da „nema papire“ svojim elektromobilom ode nakratko niz i uz ulicu u kojoj je i njegova automehaničarska radnja.

predrag-dabic

Dabić: Udahnuo dušu

Automobil nema klasično paljenje, već odmah starta i, kako smo se uvjerili na licu mjesta, potpuno je nečujan. U gradskoj vožnji bez stajanja ovaj automobil može prijeći oko 80 kilometra.

auto-akumulator

Maksimalna brzina od 75 do 78 kilometara na sat

– Za punjenje akumulatora posebnim punjačem treba dva sata. Električni Citroen može razviti maksimalnu brzinu od 75 kilometara na sat, nekad i 78. Još me nije iznevjerio. Ako ga uspijem registrovati, planiram u njega ubaciti još neke dijelove da još brže vozi – kaže Predrag.

Naša stvarnost

On je uvjeren da će električni automobili, možda malo moderniji od njegovog Citroena, za manje od nekoliko godina biti naša stvarnost.

Auto košta 1.000, a dijelovi 4.000 KM

Dabić je Citroen platio 1.000 KM, a iz njegove garaže je u novom ruhu izašao za manje od mjesec dana. U dijelove, ne računajući ruke, Predrag je u, kako kaže, najjeftinijoj varijanti utrošio oko 4.000 maraka. I to mu nije prvi izum, jer je prije tri godine od starog Forda napravio gliser kojim je stigao čak do Beograda. Gliser je trenutno na Adi Ciganliji i u voznom je stanju.

Autor: M. ZGONJANIN