Radnici MUP-a dali rok Vladi
Radnici MUP-a dali rok Vladi

Republički odbor Sindikata radnika unutrašnjih poslova predao je Vladi Srpske peticiju u kojoj traži povećanje plate policijskim službenicima po osnovu prirode posla i otežanih uslova rada, ali i utvrđivanje drugačije osnovice za obračun visine penzija penzionisanim službenicima. Iz Vlade nema konkretnog odgovora da li će biti dijaloga i eventualnog povećanja plate.

  • Vijesti
  • Republika Srpska

Peticija sa pet hiljada potpisa nezadovoljnih radnika MUP-a Srpske stigla je u Vladu. Nezadovoljni su zato što ih njihov poslodavac, Vlada Srpske, ignoriše već mjesecima. Vladi Srpske su dali rok od 10 dana da se izjasni. Traže razgovor sa Vladom i povećanje plate za policijske službenike za 35%.
“To što tražimo mora biti ispoštovano za policajca srednje stručne spreme koji 10 godina zarađuje 800 maraka i koji je dan noć na rejonu i brine o bezbijednosti svakog građanina RS pojedinačno. Mi uistinu očekujemo pozitivan stav Vlade RS kada napravi uvid u potpisanu peticiju i ne bude imala više nikakvu dilemu o stavovima pripadnika MUP-a RS”, kaže Anica Jondić, predsjednik Sindikata MUP-a RS.
Očekuju od Vlade da povećanje plata uvrsti u nacrt prijedloga budžeta za 2019.godinu čime bi pokazali da brinu o policijskim službenicima.
“Svako odsustvo dogovora i pregovora u tom vremenskom periodu znači da Vlada nema ozbiljne namjere jer kreiranjem budžeta za 2019.godinu daju do znanja da želi da se na tome radi sve ono što ne bude uvršteno u nacrt budžeta znači da niko nije ništa planirao i da neće da poveća platu pripadnicima policije RS”, kaže Jondić.
Premijerka se nije izjasnila da li će Vlada razmatrati zahtjev sindikata MUP-a za povećanje plata. Željka Cvijanović je ponovila da je plata svim radnicima povećana u prethodnom periodu što je, kako kaže, obuhvatilo i pripadnike MUP-a.
“Svugdje tamo gdje bude bilo prostora naravno da će se ići na povećanje plata ali to nije stvar da neko podnese zahtjev i da neko to prihvati ili ne prihvati. Ići ćemo u razgovore Vlada će svakako razgovarati sa svim socijalnim partnerima i sinidkat je tu i uz poslovnu zajednicu koji ima kontinuiranu saradnju sa vladom i na tom fonu će se tražiti rješenje”, ističe Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.
"Plata policajca u Republici Srpskoj je 830 maraka i nije se povećavala u prethodnih deset godina, dok su troškovi života u Srpskoj znatno porasli u tom periodu. To nas čini najlošije plaćenom policijom u BiH i regionu i zato ćemo istrajati u našoj namjeri da Vlada poveća plate svim radnicima MUP-a, poručuju iz sindikata MUP-a Srpske.

BN TV