Raspakivanje Dejtona je rizik!
Raspakivanje Dejtona je rizik!

-Ukoliko osvoje vlast odmah će inicirati donošenje zakona o ispitivanju porijekla imovine, „kako bismo i na taj način stali na kraj kriminalu i korupciji koji su zahvatili sve pore društva“, kazao je u intervjuu beogradskoj Politici kandidat Saveza za pobjedu Vukota Govedarica.

  • Vijesti
  • Republika Srpska

Kaaže da je spreman da svojim primjerom demonstrira takvo opredjeljenje tako što će kovertirati svoju ostavku koja će se automatski aktivirati ako se njegova imovina uveća i za jednu konvertibilnu marku koju ne može da opravda.
„Kako bismo odmah napravili brz i efikasan korak ka smanjenju broja nezaposlenih, donijećemo odluku da jedan čovjek može da prima samo jednu platu iz budžeta, što će, po procjenama, osloboditi blizu deset hiljada radnih mjesta, jer smo identifikovali ljude koji ostvaruju korist iz budžeta i po više od pet osnova. Javna preduzeća će voditi najodgovorniji, najstručniji, ljudi s iskustvom, kako bismo opet bili u situaciji da budu pokretač društva. Oni će mandat preuzimati na osnovu usvojenog plana, koji će morati realizovati“, obećava Govedarica.
Ukoliko osvoje vlast odmah će inicirati donošenje zakona o ispitivanju porijekla imovine, „kako bismo i na taj način stali na kraj kriminalu i korupciji koji su zahvatili sve pore društva“.
Govedarica kaže da je posljednji trenutak da se uhvatimo u koštac s ozbiljnim problemima u društvu, kriminalom, korupcijom i pre svega siromaštvom.
"Srpska se zadužuje svakodnevno, više od milion evra dnevno, što vodi u dužničko ropstvo. Ove godine su investicije u BiH bile blizu 400 miliona evra, a od toga samo 17 odsto u RS. Ekonomski slaba RS lak je plen za sve. Na slučaju ubijenog studenta Davida Dragičevića pokazalo se da važne institucija kao što su MUP i tužilaštvo, nisu na usluzi građanima, nisu nezavisne, već je jedan čovjek iznad svega, o svemu odlučuje. Ne možemo početi da čistimo kuću iz jednog ćoška jer ćemo se od smrada u ostalim ugušiti", kazao je Govedarica.
Tvrdi da će odmah po dolasku na vlast formirati vladu nacionalnog preporoda, s najodgovornijma i najkompetntnijima među nama iz Saveza za pobedu, ali i drugima koji nemaju nužno stranačke knjižice. Djelovaćemo suprotno ovoj vlasti, stranačka knjižica ne smije više nikada da bude uslov za napredovanje ili, još gore, za posao.
Na pitanje jesu li prošli statusni izazovi za RS, on kaže da većina Srba u Republici Srpskoj sanja nezavisnost, ali moramo da budemo realni.
"Svako raspakivanje Dejtona nosi velike rizike da izgubimo i ono što imamo. Trenutno se nijedna odluka na nivou BiH ne može donijeti bez saglasnosti RS. Eventualni treći entitet, koji zagovaraju Hrvati u BiH, najveća je opasnost po nas.
Ne samo da bi smo u tom slučaju bili jedan od tri entiteta, što je manje nego jedan od dva, nego bi smo izgubili i dio teritorije i to opštine Šipovo, Derventa, Brod i Šamac. Mogu s pravom da budem uvjeren kako Dodikova podrška Hrvatima u pogledu trećeg entiteta neće izostati i da će je dati sa lakoćom, što je, nažalost, već počeo da čini", kazao je Govedarica.
Na pitanje da postoji slika da srpski predstavnici u Sarajevu nisu dovoljno uradili na očuvanju Srpske, Govedarica je rekao da je to priča koju plasira aktuelna vlast u Srpskoj.
"Priča o nama kao izdajnicima je potpuno besmislena. Sve i jedan dokument u dosadašnjoj istoriji Srpske o pristupanju NATO-u potpisali su najbliži saradnici gospodina Dodika, Špirić i Radmanović. Mi se u tom smislu sve vreme apsolutno ravnamo s politikom Srbije o vojnoj neutralnosti i za vreme prethodnog mandata nismo odstupili ni milimetar.
Optužuju nas da nismo dovoljno čvrsti kada su interesi Srpske u pitanju, a oni podržavaju treći, hrvatski entitet. Dodik se ponosi povećanjem izvoza, a prenebregava da najveće zasluge za to pripadaju našem ministru Spoljne trgovine gospodinu Šaroviću koji je omogućio izvoz voća u Rusiju, mesa u Tursku, mlijeka i mlečnih proizvoda u zemlje EU… Uostalom, koliko su nam važne Srpska i Srbija govori činjenica da je upravo gospodin Mladen Ivanić zaustavio reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije. Treba se podsjetiti kako je svojevremeno došlo do tužbe i zašto je tadašnji i zašto je tadašnji srpski član Predsjedništva nije zaustavio. U toku mandata SNSD-a desetine nadležnosti prenijete su na nivo BiH, dok u našem proteklom mandatu takvih primjera nije bilo", kazao je Govedarica.
Što se tiče saradnje Srbije i BiH, on je rekao da je Vučić uložio veliki trud da unaprijedi te odnose i vrlo je otvoreno rekao da poštuje dejtonsku BiH i da želi saradnju u tim okvirima sa svim njenim narodima.
"Posebno sa RS s kojom postoje specijalne veze. Posebno smo zahvalni što pronalazi mogućnost da nam pomogne i finansijski kroz finansiranje projekata od interesa za lokalne zajednice. Odgovor bošnjačkih lidera nije uvek bio adekvatan, ali se nadam da ćemo u budućnosti pronaći rešenja da ta saradnja bude još bolja, jer smo prirodno oslonjeni jedni na druge",kazao je Govedarica.
Upitan šta je ideja srpskog naroda s ove strane Drine, odgovorio je da je SDS državotvorna stranka, nastala na ideji da srpski narod sa ove strane Drine dobije svoj prostor za život, kojim sam upravlja.
"U najtežim trenucima za narod Srpske u prethodnom ratu bili smo uz svoj narod i izborili se za tu ideju. Mi smo realni političari i ne kockamo se sa sudbinom svog naroda. Pre 28 godina nismo imali šta da izgubimo i izborili smo se za RS. Danas moramo da čuvamo ono za što je izvojevano. Zato smo kao prioritet svog djelovanja izabrali da učinomo sve što bude moguće da Srpsku ojačamo ekonomski i da je promovišemo kao mirnu i stabilnu zemlju u kojoj živi jedan stari, poštovani evropski narod", kazao je Govedarica.
Kazao je da ne možete se svađati sa komšijom i očekivati da riješite probleme.
"Naša politika će biti politika saradnje. Mi nećemo zarad izbornih pobjeda pojačavati nacionalne tenzije i trajno ugroziti te odnose, a da nikakve koristi od toga ne bude za građane Srpske. Referendum o Danu RS je najbolji primjer takvog odnosa. Dodik je pred izbore pokrenuo referendum i na kraju, kao rezultati imamo da ga je sveo na jednu običnu anketu i potpuno obezvrijedio referendum kao instrument koji ćemo nekada morati da iskoristimo za važna pitanja. Što se tiče stranih sudija koji su definisani Dejtonom, ako je ikada i postojala potreba za njima davno je prestala", kazao je Govedarica.
BN TV