Republika Srpska trpi štetu
Republika Srpska trpi štetu

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak na konferenciji za novinare u Banjaluci je kazao da posjeta delegacije Južne Osetije BiH, odnosno Republici Srpskoj, povodom Dana Republike Srpske nema veze sa ministarstvom na čijem je čelu. Crnadak je rekao da je Hojt dobrodošao i u Banjaluku ili bilo gdje drugo u RS i BiH.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina

"Ovih dana dosta je pažnje privukla posjeta delegacije Južne Osetije Banjaluci. Tačno je da smo dobili protestnu notu Gruzije, na koju je ministarstvo uputilo odgovor. Očekujem da na tome i ostane, i da ne bude posljedica po odnose dvije zemlje", naveo je Crnadak.
On je kazao da podržava međunarodne aktivnosti Republike Srpske.
"Smatram da Republika Srpska mora da ima mnogo više međunarodnih aktivnosti", kazao je Crnadak, dodajući da je ovo s Južnom Osetijom nanijelo je štetu Republici Srpskoj na međunarodnom planu.
"Ovo je bilo devalviranje značaja, u istu ravan je stala Republika Srpska sa jednom regijom sumnjivog međunarodnog značaja, veličine Prnjavora. To nije nešto što treba Republici Srpskoj", kazao je Crnadak, izrazivši nadu da ta posjeta neće narušiti odnose Bih i Gruzije, koja je poslala protesnu notu BiH zbog posjete delegacije Južne Osetije.
Komentarišući medijske natpise da bi američki diplomata Barajan Hojt Ji mogao doći na funkciju ambasadora u BiH, Crnadak je rekao da se radi o jednom diplomati, profesionalcu .
"U potpunosti dijelim stav koji je iznio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Radi se o jednom diplomati – profesionalcu, koji govori u ime Stejt Departmenta, predstavlja Vašington i poštujem ga. Pored toga, on podržava Dejton, poštuje Republiku Srpsku", rekao je Crnadak.
Crnadak ne vidi razlog zašto Ji ne bio dobrodošao u Banjaluku ili bilo gdje.
"Nije interes naroda i institucija Republike Srpske da ulazimo u direktnu konfrontaciju sa SAD-om zbog nezadovoljstva jednog čovjeka", kazao je Crnadak.
On je govorio i o posjeti Budimpešti, gdje je danas razgovarao i sa mađarskim ministrom spoljnih poslova o bilateralnoj saradnji.
"Važna stvar je naravno nastavak podrške Mađarske i Višegradske četvroke BiH na evropskom putu, nakon što vratimo upitnik u Brisel. Gospodin Szijjart (Peter) je potvrdio dolazak u Banjaluku 23. februara, kada će biti održana ministarska regionalna konferencija", kazao je Crnadak.

BN televizija