SAD prekidaju nuklearni sporazum s Rusijom
Foto: Arhiv Tramp i Putin

SVIJET Putinu postavili jedan uvjet

SAD prekidaju nuklearni sporazum s Rusijom

Sjedinjene Države će objaviti planove da privremeno prekinu poštovanje nuklearnog sporazuma s Rusijom, što će potrajati šest mjeseci i moglo bi voditi njihovom povlačenju iz tog ugovora o kontroli naoružanja, rekli su američki dužnosnici.

Moguće je, međutim, da Vašington izabere da se ne povuče iz Ugovora o nuklearnim snagama kratkog i srednjeg dometa ako Rusija u tom razdoblju počne poštovati taj ugovor o kontroli naoružanja iz 1987.

Sjedinjene Države tvrde da novi ruski projektil Novator 9M729, koji NATO zove SSC-8, krši taj sporazum koji objema stranama zabranjuje raspoređivanje projektila kratkog i srednjeg dometa u Evropi na tlu.

Rusija to poriče govoreći kako njegov domet stavlja projektil izvan sporazuma i optužuje Sjedinjene Države da izmišljaju lažni izgovor da napuste sporazum iz kojega Vašington ionako želi izaći kako bi razvio nove projektile. Rusija je isto tako odbacila zahtjev SAD da uništi novi projektil.

– Objavit ćemo privremeni prekid – rekao je američki dužnosnik agencijama pod uvjetom da ostane anoniman.

Drugi je američki dužnosnik rekao kako se američki postupak može opozvati ako se Rusija vrati poštovanju ugovora tokom šestomjesečne američke suspenzije.

– Tada će SAD prekinuti suspenziju – rekao je dužnosnik.

Spor oko ugovora pogoršava najgore američko-rusko trvenje od prestanka hladnoga rata 1991. Neki stručnjaci smatraju kako bi propast ugovora mogao ugroziti druge sporazume o kontroli naoružanja i ubrzati raspad globalnog sistema projektiranog da spriječi širenje nuklearnog oružja.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano

SVIJET Tajni sastanak dvojice lidera: Tramp se susreo s Putinom SVIJET Trampov bivši savjetnik odbacio sve optužbe iz istrage o Rusiji AMERIKA Šef američkih obavještajaca: Rusija i Kina najveća su nam prijetnja u špijunaži Ko je ubici policajaca javio da bježi EKSKLUZIVNO Ko je ubici policajaca javio da bježi Pijani baka i djed ispekli unuka u rerni RUSIJA Pijani baka i djed ispekli unuka u rerni Crnogorac skočio s kruzera, spasioci poslije 24 sata obustavili potragu i porodici saopćili sumnjive informacije NE GUBE NADU Crnogorac skočio s kruzera, spasioci poslije 24 sata obustavili potragu i porodici saopćili sumnjive informacije Sebija Izetbegović odbila odgovoriti na pitanja: Ko ne želi slušati kako smo zamislili, može napustiti prostor! SARAJEVO Sebija Izetbegović odbila odgovoriti na pitanja: Ko ne želi slušati kako smo zamislili, može napustiti prostor! Sebija Izetbegović o mogućoj smjeni: Ja se samo jednog bojim SARAJEVO Sebija Izetbegović o mogućoj smjeni: Ja se samo jednog bojim Esed Radeljaš proglašen krivim, osuđen na jedinstvenu kaznu od dvije godine zatvora, u koju je uračunat i pritvor SARAJEVO Esed Radeljaš proglašen krivim, osuđen na jedinstvenu kaznu od dvije godine zatvora, u koju je uračunat i pritvor Polarna hladnoća u SAD već ubila 12 ljudi, opasnost od "smrznutih potresa" AMERIKA Polarna hladnoća u SAD već ubila 12 ljudi, opasnost od "smrznutih potresa" prije 6 minuta Holivudski glumac došao u goste kod Dragane Mirković i njenog muža JET SET Holivudski glumac došao u goste kod Dragane Mirković i njenog muža prije 10 minuta Seksepilna Demi Rouz pokazala najjače adute LJEPOTICA Seksepilna Demi Rouz pokazala najjače adute prije 25 minuta Kagava stigao u Istanbul i potpisao ugovor sa Bešiktašem TRANSFERI Kagava stigao u Istanbul i potpisao ugovor sa Bešiktašem prije 29 minuta Džordž i Amal Kluni: Novosti u vezi razvoda poznatog para AZRA Džordž i Amal Kluni: Novosti u vezi razvoda poznatog para prije 29 minuta SDP: Od početka montiranog procesa protiv Damira Hadžića smo vjerovali u njegovu nevinost SAOPĆENJE SDP: Od početka montiranog procesa protiv Damira Hadžića smo vjerovali u njegovu nevinost prije 36 minuta ↑NA VRH