Šaroviću nije išla matematika, Đonlagić bio vrlo dobar, Vajzović i danas pamti kako se na latinskom kaže šojka kreštalica, Backović volio fiziku…
Nedavno je u bh. medijima objavljeno svjedočanstvo lidera SDA i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića iz nekadašnje sarajevske Gimnazije „Pero Kosorić“, a današnje Pete gimnazije. Svjedočanstvo pokazuje da je Izetbegović teškom mukom okončao srednjoškolsko obrazovanje, a ekipa „Avaza“ je istražila koje su srednje škole završili ostali bh. političari, s kakvim uspjehom i koji su im bili omiljeni predmeti.

Debatni klub

Predsjedavajući Kluba SBB-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine (PS) BiH Mirsad Đonlagić, po okončanju Gimnazije, upisao je Tehnološki fakultet u Tuzli, a potom je magistrirao i doktorirao. Kaže da je u srednjoj školi bio vrlo dobar i odličan učenik.

mirsad-djonlagic

Mirsad Đonlagić: Nije volio matematiku

– Omiljeni predmeti su mi bile i društvene i prirodne nauke, izuzev matematike. Bio sam član debatnog kluba koji smo imali u to vrijeme, a volio sam sociologiju i geografiju – kaže Đonlagić.

Zastupnica DF-a u Predstavničkom domu PSBiH Hanka Vajzović je doktor filoloških nauka i završila je Filozofski fakultet u Sarajevu.

hanka-vajzovic

Hanka Vajzović: Malo popustiš, malo se zaljubiš

– Završila sam Gimnaziju „Vaso Pelagić“ u Brčkom. U osnovnoj školi najdraže mi je bilo slikati. Bila sam ponosna na moje radove koji su bili svuda po hodnicima. U Gimnaziji je već bilo povuci-potegni – prijelaz iz osnovne u srednju, malo se popustilo, malo se zaljubiš. Bila sam dobar učenik, ali ništa spektakularno – ističe Vajzović.

Naročito je, dodaje, voljela časove njemačkog jezika. Biologija joj je, kaže, bila draga. Iz tog perioda, priča Vejzović, čovjek upamti neke stvari koje mu nikada u životu neće trebati.

– I danas se sjećam kako glasi latinski naziv za pticu šojku kreštalicu. Ni danas ne znam kako ona izgleda, ali znam da se na latinskom zove Garulus glandarius – kaže Vajzović i dodaje da je to primjer kako je naše obrazovanje često opterećeno nepotrebnim informacijama.

Poslanik BPS-a u Predstavničkom domu PSBiH Zaim Backović je diplomirani inžinjer mašinstva. Završio je Treću gimnaziju u Sarajevu, a fakultet je, kaže, upisao bez prijemnog ispita.

backovic

Zaim Backović: Upisao fakultet bez prijemnog

– To govori o tome kakav sam učenik bio. A omiljeni predmeti su mi bile egzaktne nauke – matematika i fizika. To su mi bili i izborni predmeti. Sve četiri godine, koliko je trajalo srednjoškolsko obrazovanje, predstavljao sam Treću gimnaziju na takmičenjima srednjih škola u matematici i fizici – kaže Backović.

Država na koljenima

Poslanik A-sda u Predstavničkom domu Jasmin Emrić diplomirani je inžinjer geodezije. Završio je Srednju geodetsku školu u Zagrebu.

– Bio sam odličan učenik. Prosjek ocjena bio mi je 4,98. U trećem razredu imao sam prosjek 5,00. Stručni predmeti su mi bili omiljeni, a najviše sam se radovao časovima iz inžinjerske geodezije – kaže Emrić.

Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Borislav Bojić je diplomirani ekonomista, a na naš upit o završenoj srednjoj školi i uspjehu, kratko je kazao da „ne bi o tome“. Delegat u Klubu srpskog naroda u Domu naroda PSBiH Darko Babalj završio je Fakultet za uslužni biznis u Novom Sadu, ali nije želio govoriti o tim danima. Samo nam je poručio: „Država na koljenima, a vi biste o školi!“

borislav-bojic

Borislav Bojić: Diplomirani ekonomista

Poslanik SDA u Predstavničkom domu Sadik Ahmetović završio je Defektološki fakultet u Tuzli, a prije toga Srednju medicinsku školu u Zvorniku. Kaže da je prolazio „trojkom i četvorkom“, a peticu je, kaže, imao iz patologije. Omiljeni predmet bila mu je biologija.

ahmetovic

Ahmetović: Volio biologiju

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović (SDS) završio je rogatičku gimnaziju 1975. godine. Bio je odličan učenik i to mu je omogućilo da upiše studij na Pravnom fakultetu u Sarajevu.

sarovic

Mirko Šarović: Historija, geografija i srpskohrvatski jezik

– Volio sam istoriju, geografiju i srpskohrvatski jezik, a naročito izučavanje književnosti. Matematika mi nije išla, uprkos mom poštovanju i simpatijama prema profesoru Smaji Vesniću – naglasio je Šarović.

Lider Bosanske stranke (BOSS) Mirnes Ajanović završio je vrlo dobrim uspjehom Mašinsku tehničku školu u Lukavcu. Iz inata profesoru, zbog dobivene četvorke, za završni rad odabrao je konstrukcije alata i pred komisijom dobio peticu. Ajanović je danas advokat, a uskoro će braniti doktorat o temi „Reforma pravosuđa u BiH“.

ajanovic

Mirnes Ajanović: Vrlo dobar maturant

Nek' je živa glava

Zastupnica u Skupštini Tuzlanskog kantona (TK) Lejla Vuković Opću gimnaziju u Gradačcu okončala je odličnim uspjehom. Najviše je voljela časove iz demokratije, ljudskih prava i njemačkog jezik.

vukovic

Lejla Vuković: Njemački i demokratija među najdražim predmetima

Ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić je u rodnom gradu odličnim uspjehom okončao školovanje u medicinskoj školi. Najviše je volio fizikalnu terapiju, a za vrijeme studiranja hirurgij, zbog koje je i završio medicinski fakultet.

57bb3e14-3548-4b31-ac03-2c6a0a0a0a64-bahrudin-hadziefendic-pan-718x446

Bahrudin Hadžiefendić: Fizikalna terapija me najviše zanimala

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK Zlatan Muratović u Tuzli je završio Gimnaziju „Meša Selimović“.

muratovic

Zlatan Muratović: Omiljena historija

– Moj omiljeni predmet bio je historija, stoga je i maturski rad bio vezan za temu iz Drugog svjetskog rata – kaže ministar Muratović.

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde Emir Oković srednju školu završio je odličnim uspjehom, a dio je ratne generacije koja je srednjoškolsko obrazovanje okončala 1996. godine.

okovic

Emir Oković: Nek' je živa glava

– Mi smo ona ratna generacija koja je školu završavala s motom „Nek' je živa glava“. Volio sam historiju, koju smatram učiteljicom života, a najdraža mi je bila biologija. Imali smo dobrog nastavnika biologije, a taj predmet nekako je u skladu s našim „kopačkim mentalitetom“, jer odrastao sam u Kopačima, najplodnijem dijelu općine Goražde, pa sam tu ljubav prema biologiji vjerovatno nosio iz djetinjstva – pojašnjava Oković.

Omiljena historija

Načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin (HDZBiH) završio je srednju elektrotehničku školu i bio je vrlo dobar učenik, a osim tjelesnog, najviše je volio historiju i filozofiju. Vukadin je od 2012. godine magistar politologije i asistent na Filozofskom fakultetu u Mostaru.

vukadin

Ivan Vukadin: Bio vrlo dobar učenik

Načelnik općine Glamoč Radovan Marković (SNSD) završio je gimnaziju i bio vrlo dobar učenik, a najdraže su mu bile geografija, historija, filozofija i ostale društvene nauke.

markovic

Radovan Marković: Volio društvene nauke

– Završio sam nadbiskupsku klasičnu gimnaziju s pravom javnosti u Zagrebu i bio među boljim učenicima, a od predmeta su mi bili najdraži historija i hrvatski jezik. Diplomirao sam politologiju na FPN-u u Sarajevu – istakao je Jozo Ćosić, zastupnik u Skupštini Livanjskog kantona i predsjednik Mladeži HDZ-a 1990.

I među političarima u RS kratki i jednostavni odgovori. Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović kaže da je završio banjalučku gimnaziju, prolazio je vrlo dobrim, a omiljena mu je bila matematika i to kod „ozloglašenog“ profesora Gojka Vasića.

borenovic

Branislav Borenović: Prolazio vrlo dobrim

– Završio sam Gimnaziju u Gradišci i prošao sam vrlo dobrim. Omiljena mi je bila istorija, jer me je prošlost uvijek intrigirala i inspirisala, pogotovo srednji vijek – kazao je lider naprednjaka Adam Šukalo.

Ivanić – učenik generacije

cavic

Dragan Čavić: Generacija s Ivanićem i Golić

Ministar za građevinarstvo, ekologiju i prostorono uređenje i potpredsjednik Vlade RS Srebrenka Golić (SNSD) maturirala je u banjalučkoj Gimnaziji i to u generaciji koju su pohađala još dva poznata bh. političara – Dragan Čavić i Mladen Ivanić.

ivanic

Mladen Ivanić: Bolji od Srebrenke Golić i Dragana Čavića

– Bila sam odličan učenik, a omiljeni predmet bila mi je hemija. I Čavić i ja smo bili odlični učenici, ali je Ivanić bio najbolji, bez premca. Mislim da je bio učenik generacije. On je zaista bio najbolji. Kasnije sam studirala sam još jednim aktuelnim potpredsjednikom Vlade RS, sa Antonom Kasipovićem – istakla je Golić.

Govedarica birao između mašinstva i ekonomije

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica srednjoškolsko obrazovanje počeo je u Foči gdje je pohađao matematičko-fizički smjer tamošnjeg srednjoškolskog centra. Nakon toga sa roditeljima dolazi u Gacko i bira između srednje mašinske i srednje ekonomske škole.

vukota-govedarica

Vukota Govedarica: Nisam imao omiljene predmete

– Izabrao sam mašinstvo. Bio sam vrlo dobar učenik i nisam imao omiljene predmete. Moje dvije srednje škole spajali su samo neki dijelovi fizike koju sam volio, a pokazivao sam i interesovanje za istoriju – kazao je Govedarica.

Autor: E. D. A.