Saudijska Arabija: Trumpovo priznanje Jerusalema je neopravdano i neodgovorno
Foto: EPA-EFE Saudijska Arabija kao tradicionalni saveznik SAD-a osudila je američku odluku da Jerusalem prizna kao glavni grad Izraela, usljed rastućih međunarodnih kritikovanja tog poteza. Saudijska Arabija kao tradicionalni saveznik SAD-a osudila je američku odluku da Jerusalem prizna kao glavni grad Izraela, usljed rastućih međunarodnih kritikovanja tog poteza. Odluku američkog predsjednika definisala je kao "neopravdanu i neodgovornu".
"Saudijska Arabija izražava duboko žaljenje zbog odluke američkog predsjednika da prizna Jerusalem kao glavni grad Izraela i već je ranije upozorila na ozbiljne posljedice takve neopravdane i neodgovorne odluke", navele su saudijske vlasti.
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas rekao je da će Jerusalem "vječno biti glavni grad Palestine".
Nekoliko stotina Palestinca je sinoć u pojasu Gaze palilo američke i izraelske zastave, kao i fotografije Donalda Trumpa.
Palestinci su za danas najavili skup u Ramali u Zapadnoj obali, palestinskoj teritoriji koju je izraelska vojska okupirala prije 50 godina.
S druge strane izraelski premijer Benjamin Netanyahu je Trumpovu odluku nazvao "historijskom".
"Jerusalem je bio fokus naših nada, snova, molitve tri hiljade godina", tvrdi Netanyahu. SAD Izrael Jerusalem Prijavi grešku