SDS upozorio na zloupotrebu djece
SDS upozorio na zloupotrebu djece

Gradski odbor Srpske demokratske stranke Bijeljina (GO SDS) upozorava javnost na nedopustivu praksu SNSD-a na zloupotrebe djece i škola za stranačku promociju svojih kandidata.

  • Vijesti
  • Republika Srpska

Kako je saopšteno iz SDS-a, u petak, 14.09.2018, u dvorištu Osnovne škole “Jovan Dučić”, područno odjeljenje Patkovača, organizovana je besplatna predstava za učenike ove škole. Predstava je počela u 17 časova, zbog čega je nastava bila skraćena 30 minuta. Budući da roditelji dolaze po djecu u školu, za njih su pored školskog dvorišta postavljeni štandovi sa promotivnim materijalom i izbornim plakatima SNSD – a, pored kojih su stajale uobičajeno obučene aktivistkinje ove stranke. Nakon predstave, prisutnima su podjeljeni slatkiši i promotivni materijal SNSD- a.
Dan ranije, direktor škole obavijestio je učitelje o predstavi izostavivši političku konotaciju događaja. GO SDS-a Bijeljina ima i video materijal na kom se jasno vide djeca u školskom dvorištu, u društvu aktivistkinja SNSD-a.
Nesporeći pravo svakog političkog subjekta na izbor metoda predstavljanja svog programa i načina na koji namjeravaju doći do glasača, GO SDS-a Bijeljina apeluje na sve učesnike izborne trke da ne koriste djecu u svrhu političke promocije te da se sudrže od govora mržnje i upotrebe sadržaja koji se negativno odražavaju na djecu. Upotreba djece na političkim skupovima je u suprotnosti sa Konvencijom Ujedinjenih Nacija o pravima djeteta ali i nacionalnim zakonodavstvom. Nacionalni i međunarodni propisi obavezuju sve društvene subjekte da vode računa o zaštiti najboljeg interesa djeteta, zabrani zloupotrebe djeteta u bilo koje, pa i političke svrhe i zaštiti djeteta od svih štetnih sadržaja i materijala.
Imajući u vidu gore navedeno, a u nadi da smo na putu stvaranja boljeg i odgovornijeg društva, GO SDS-a apeluje na direktore škola da sačuvaju integritet ustanova na čijem se čelu nalaze i ne dozvole da oni, a prije svega djeca budu više korišćeni u ovakve svrhe, bez obzira na prepoznatljivu aroganciju i pritiske članova SNSD-a.
(BN)