Sjećanje na 12 banjalučkih beba
Sjećanje na 12 banjalučkih beba

Godišnjica stradanja 12 banjalučkih beba u ratu zbog nedostatka kiseonika biće obilježena u utorak, 22. maja parastosom i polaganjem cvijeća na Novom groblju i u centru.

  • Vijesti
  • Republika Srpska

Povodom 26 godina od velike tragedije za srpski narod, gradska organizacija zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, rekonstruisala je spomen- obilježje “Život” podignuto u sjećanje na 12 zvjezdica.
“Nismo bili zadovoljni prvim rješenjem koje je bilo spušteno skroz do zemlje, spomenik je sada izdignut na postolje, kako i dolikuje. Osjećam se krivim što nisam reagovao odmah tada kada smo birali adekvatan rad koji će simbolizovati ovaj nezapamćen zločin, koji je odredio karakter rata i odnos međunarodne zajednice prema Srbima, ali smatramo da je ovo sada dobro rješenje.
Odrasli nisu nevini, samo su djeca nedužna i zato spomen-obilježje, na kojem je insistirala Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, ima veliki značaj”, rekao je predsjednik gradske organizacije Stanislav Brkić.
Brkić naglašava da jedino na ovom značajnom datumu, kada se odaje pomen nevino preminulim bebama, političari nisu u prvom planu.
“Izborili smo se da majke prve polažu vijenac svojoj djeci, dok su prilikom obilježavanja drugih značajnih datuma političari uvijek na prvom mestu. Čak i za 15. septembar, Dan poginulih i nestalih boraca, političari se ističu, a mi smo tek peti u redu sa vijencima, iako su naša djeca stradala, zbog čega sam sa svojom delegacijom prošli put napustio to obilježavanje”, ogorčen je Brkić, koji poručuje da su “poniženje i uvreda jednaki smrti”.
Smrt 12 beba kojima je bio neophodan kiseonik desio se u periodu od maja do juna 1992. godine u jeku rata u BiH.
Kiseonik nije mogao biti dopremljen kopnom u Banjaluku zbog neprijateljskih okruženja, a ni vazdušnim putem zbog odluke Savjeta bezbjednosti da zabrani let nad BiH.
Ovaj svijet napustilo je tada 12 beba, trinaesta beba Slađana Kobas bitku za život izgubila je sa 14 godina, a četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.
Predsjednik GO porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Stanislav Brkić kaže da su od nadležnih tražili da se ove godine zatvori ulica u centru grada, tokom polaganja venaca, kako buka saobraćaja ne bi nadjačala bol majki za svojom djecom.
“Sramota je i da se odmah pored igra šah i galami”, smatra Brkić, a posebno im, kažu smetaju pokretni toaleti u parku pored skulpture “Život”.
(Banjaluka.com)