Skrivene kamere, vandali i skupovi: Riješite Davidov slučaj ili izbora nema!
Skrivene kamere, vandali i skupovi: Riješite Davidov slučaj ili izbora nema!

Rogatica: Učesnike skupa "Pravda za Davida – Istok traži pravdu" špijunirala opštinska vlast. Srbac: Skup podrške otkazan, oskrnavljeno mjesto sa Davidovom fotografijom. U Banjaluci ne prestaju okupljanja. . .

  • Vijesti
  • Republika Srpska

Iako su opštinske vlasti Rogatice učinile sve da građanima varošice na obalama Rakitnice stave do znanja da bi mogla uslijediti odmazda prema onima koji se pojave na skupu, a načelnik Milorad Jagodić, ujedno i predsjednik OO SNSD, veče prije održao partijski sastanak na kome je priprijetio svim članovima partije da "ne bi kome ni na pamet palo" da podrži zahtjeve građana za pravdom, više od stotinu hrabrih Rogatičana, uprkos svemu, pojavilo se sinoć na platou ispred kino sale.
Poslali su poruku da oni ne ruše nego grade Republiku Srpsku i njene institucije, a da su njihovi opravdani zahtjevi da MUP RS konačno rasvijetli ubistvo mladog Davida u Banjaluci, zahtjevi da policija i tužilaštvo rade profesionalno, objektivno i nepristrasno, tako da sva naša djeca budu bezbjedna i odrastaju u normalnom okruženju.

Dodatni pritisak na prisutne bila je i kamera sakrivena na prozoru Opštine Rogatica, koja je snimala sve prisutne sa ciljem da se poimenično zabilježe, i sutra budu tretirani kao građani drugog reda u ostvarivanju zakonom zagarantovanih prava.
U trenutku kada je objektiv foto aparata okrenut prema njoj, ruka vlasti skrivenog lica, brzo se pojavila iza zavjese i munjevito je sakrila kameru. Tako brzo da dok je automatika aparata izoštrila fokus kamere više nije bilo na prozoru.

Brojni učesnici skupa svjedočili su ovom događaju i spremni su posvjedočiti vjerodostojnost ove činjenice.
Subota je neradni dan u Opštini, a samo nekoliko ljudi ima ključeve zgrade. Vrata u bloku objekta iz koga je snimala skrivena kamera obezbijeđena su elektronskom bravom koja registruje svaki ulazak, datum i vrijeme, ličnu šifru, ime i prezime i fotografiju zaspolenog radnika.
Zbog toga će organizatori zatražiti od načelnika opštine podatke o tome ko i zašto je špijunirao građane Rogatice na uredno organizovanom i prijavljenom skupu, sa kojim ciljem je to radio, i zašto su u te svrhe korištene službene prostorije Opštine – javnog servisa svih Rogatičana, i službena opštinska kamera, kupljena parama svih građana.

Zar nije bilo jednostavnije da se "nepoznata ličnost" (po svedočenjima očevidaca opštinski službenik za odnose s javnošću Jovica Vasović) pojavila na skupu i javno snimala, kao što su to radili svi drugi snimatelji sa poštenim i časnim namjerama.
Srbac: Skup podrške otkazan

U Srpcu večeras nije održan skup solidarnosti sa porodicom Davida Dragičevića, ali su predstavnici grupe „Pravda za Davida“ za nastaradalog sina Davora Dragičevića zapalili svijeće i time pokazali da nisu odustali od borbe za pravdu i istinu. Skup je otkazan, kako smo čuli od članova grupe, zbog tehničkih razloga, jer na vrijeme nije obezbjedjeno ozvučenje.

Članovi grupe u Srpcu izrazili su ogorčenje saznanjem da su u međuvremenu nepoznata lica, vandali, navodno oskrnavili mjesto ispred Centra za kulturu i sport na Trgu u gradu, na kojem je bila slika, cvijeće i prostor za palenje svijeća, a dio Davidovih slika skinut i uništen.
U Policijskoj stanici Srbac su za BN izjavili da nisu dobili nikakvu prijavu o ovom ili sličnom događaju, a da je tako nešto prijavljeno preduzele bi se odgovarajuće istražne radnje u skladu sa zakonom.
U Banjaluci ne prestaje borba

Građani Banjaluke i večeras su se, 70. dan za redom, okupili na Trgu Krajine i poručili nadležnim da moraju otkriti istinu o smrti Davida Dragičevića.
Otac Davida Dragičevića je ponovio da zna da je njegov sin ubijen. Tvrdi da nije povjerovao u neistinite priče o njegovom sinu koje se plasiraju već skoro dva i po mjeseca.

Sa Trga Krajine je poručeno da borbu porodice za istinu, neće zaustaviti nikakve kvazi-informacije, koje za cilj imaju da diskredituju borbu građana za pravdu. Dragičević je poručio nadležnim da do oktobarskih izbora Davidova smrt mora biti razriješena.
"Ne budete li gospodo svi, političari pozicijo i opozicijo, svi koji primate platu sa budžeta, do oktobarskih izbora riješili ubistvo i brutalno silovanje mog sina neće biti izbora", porucio je Davor što je naišlo na odobrenje svih prisutnih koji su nakon toga dugo vremena aplaudirali.
Nema odustajanja, rekli su iz Grupe Pravda za Davida. Kažu da nastavljaju sa protestom dok se ne otkriju oni koji su odgovorni za smrt mladića.
Zbog vremenskih prilika, okupljanje će se od sutra umjesto u 18, održavati svako veče u 19 časova i 30 minuta.

(BN)