Španija: Pudždemon ne može iz inostranstva upravljati Katalonijom
Španija: Pudždemon ne može iz inostranstva upravljati Katalonijom

Foto: N.N. | Španija: Pudždemon ne može iz inostranstva upravljati Katalonijom

Srna

MADRID – Španske vlasti su odbacile mogućnost da bivši lider Katalonije Karles Pudždemon upravlja autonomnim regionom iz Brisela, prenijeli su španski mediji.

Iz Madrida je saopšteno da će vlasti sudski osporiti bilo kakav pokušaj Pudždemona da Katalonijom upravlja dok se nalazi u drugoj državi.

Katalonski separatisti su se u srijedu, 10. januara, saglasili da pokušaju da ponovo izaberu Pudždemona na poziciju regionalnog lidera i da tako pokrenu scenario u kojem bi bivši lider u bjekstvu pokrajinom upravljao uz pomoć video-prenosa iz Belgije.

Portparol španske Vlade Ines Mendez de Vigo je izjavio da su parlamentarna pravila jasna i da "ne postoji mogućnost parlamentarnog prisustva ukoliko se ne radi o osobi".

"Takve težnje su zablude. To je potpuno nerealno i protiv zakona i zdravog razuma", rekao je De Vigo tokom konferencije za novinare.

Pudždemon je bio na čelu prošlogodišnjeg pokušaja da se Katalonija otcijepi od Španije, koji se završio tako što su vlasti u Madridu smijenile njegovu administraciju i preuzele direktnu kontrolu nad regionom.

Bivši katalonski lider je nedugo zatim napustio Španiju i otputovao u Brisel.

Referendum Katalonija Španija Karles Pudždemon

  • Share

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 0

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.