Srbac obilježava Dan opštine
Srbac obilježava Dan opštine

Služenjem parastosa, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na centralnom spomen-obilježju poginulih boraca u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu, u Srpcu je danas počelo trodnevno obilježavanje Dana i krsne slave ove opštine – Pokrova Presvete Bogorodice.

  • Vijesti
  • Republika Srpska

Dužnu poštu onima koji su najzaslužniji za stvaranje Republike Srpske odali su predstavnici opštinske uprave, rodbina i saborci poginulih boraca, kao i predstavnici političkih organizacija i javnih preduzeća i ustanova ove opštine, a vijenac je položila i delegacija Trećeg pješadijskog puka Vojske Republike Srpske.
Predsjednik Udruženja porodica poginulih i zarobljenih boraca i civila opštine Srbac Veljko Lazić izrazio je nezadovoljstvo što prije obilježavanja praznika opštine nije izvršena sanacija vidljivih oštećenja na spomen-obilježju koji predstavlja svetinju za cijelu opštinu i mora biti stalna briga nadležnih organa.
Svečanosti povodom Dana opštine nastavljaju se sutra, kada je planirano otvaranje izložbe radova nastalih u ovogodišnjem 35. sazivu Likovno-ekološke kolonije „Bardača-Srbac“, te svečanom akademiijom na kojoj će biti uručena najviša godišnja opštinska priznanja najzaslužnijim pojedincima, kolektivima i organizacijama, uz prigodan kulturno-umjetnički program.
Trećeg dana svečanosti, u nedjelju predviđeno je služenje svete liturgije u hramu Pokrova presvete Bogoprodice, nakon čega biti organizovana svčana litija ulicama Srpca do novog hrama Vaskrsenja Gospodnjeg.
Ovoj svečanosti prisustvovaće i gosti iz Novogrodjeca iz Poljske, Bačke Palanke iz Srbije i susjednih lokalnih zajednica.
Dan opštine Srbac ranije se obilježavao 2. septembra u znak sjećanja na ovaj datum kada je prije 85 godina, ministar Kraljevine Jugoslavije donio odluku da se tadašnji Srpski Svinjar preimenuje u naziv Srbac. Tako su ovi datumi prije nekoliko godina spojeni i obilježavaju se kao jedinstvena svetkovina naroda srbačke opštine. Traje tri dana, kao i tradicionalni srbački miholjdanski vašar koji je, takođe, počeo danas na lokaciji kod Sportske dvorane Srbac.
(BN)