Stoltenberg: Budućnost čitavog Zapadnog Balkana leži u euroatlantskoj porodici
Foto: EPA-EFE Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u Ljubljani je, upitan o razmjeni teritorija i promjenama granica na Zapadnom Balkanu, izjavio da "ništa ne smije biti učinjeno što bi destabilizovalo regiju", javlja slovenska agencija STA. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u Ljubljani je, upitan o razmjeni teritorija i promjenama granica na Zapadnom Balkanu, izjavio da "ništa ne smije biti učinjeno što bi destabilizovalo regiju", javlja slovenska agencija STA. TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA "Iskreno vjerujem da je proces normalizacije između Srbije i Kosova ključan za regionalni mir i sigurnost i da se svi [NATO] saveznici slažu da je važno da on bude nastavljen", rekao je Stoltenberg.
Po njegovim riječima, politički čelnici u regiji imaju veoma važnu ulogu i to uključuje više napora u pravcu pomirenja, prenosi Al Jazeera Balkans.
"Budućnost čitavog zapadnog Balkana leži u euroatlantskoj porodici", dodao je Stoltenberg.
Što se tiče Makedonije, istakao je da će pregovori biti nastavljeni, međutim, "jedini način da se Skoplje pridruži NATO-u jeste potvrđivanje i primjena dogovora o imenu s Grčkom u potpunosti".
"Nema drugog načina i nema alternative. Na Vladi i Parlamentu u Skoplju je da donesu odluke i preduzmu neophodne korake za provođenje sporazuma", rekao je Stoltenberg. NATO Zapadni Balkan Jens Stoltenberg Prijavi grešku