Stotine migranata iz Sarajeva autobusima prebačeno u Izbjeglički centar Salakovac
Migranti koji su posljednjih mjeseci živjeli u parku kod Vijećnice jutros su u pet autobusa prebačeni ka Izbjegličkom centru Salakovac. Šatorsko naselje će biti potpuno rasformirano i na ovoj lokaciji više neće biti migranata. Migranti koji su posljednjih mjeseci živjeli u parku kod Vijećnice jutros su u pet autobusa prebačeni ka Izbjegličkom centru Salakovac. Šatorsko naselje će biti potpuno rasformirano i na ovoj lokaciji više neće biti migranata. Migranti su se počeli pakovati jutros u šest sati. Nije bilo nikakvih problema, niti prisile i svi su dobrovoljno krenuli. Dobili su doručak koji će pojesti u putu ka Salakovcu.
Prema riječima volontera koji su sve ove dane pomagali migrantima, ko god bude pronađen u ovom parku u narednom periodu bit će smješten u neki od objekata namijenjenih migrantima.
"Ovdje im je bilo neuvjetno. Sada će imati koliko-toliko bolji smještaj i njegu", rekao nam je jedan od volontera.
Dodao je kako ovo nije kraj problema, jer nove porodice stalno stižu. Samo jučer ih je iz Srbije stiglo 100.
"Kada pređu granicu i nađu se na teritoriji RS-a njihova policija ih doveze do Darive i oni dođu ovdje. Vlasti se moraju više uključiti", dodao je.
Migranti su kazali kako im je drago što više neće spavati pod vedrim nebom.
"Rekli su nam da je riječ o objektu u kojem ćemo imati krevet, kupatilo i hranu", rekao nam je jedan od migranata.
Neki od njih su zatražili azil, drugi će to tek učiniti, dok se ostali nadaju da će otići u zemlje EU.
Prema procjenama volontera, u parku je bilo 600 migranata, a blizu 100 ih ima u parkovima na Ilidži. Dio će biti smješten u Salakovcu, dio u Dejčićima, a ostale lokacije još nisu saznali.
Predstavnik UNHCR-a rekao je da je ovo mnogo bolje, jer će porodice dobiti socijalnu, humanitarnu i pravnu pomoć koju im je država bila dužna dati.
"Sada će dobiti organizovanu pomoć. Nema puno migranata koji stižu. Neće biti nove krize. Samo im treba pružiti ovakvu pomoć, organizovanu. Dosta ih je smješteno u Delijašu i hostelima. Ima maloljetnika bez pratnje, ima male djece, dosta porodica. Oni zaista trebaju pomoć svih nas jer su ranjivi", kazao je Dorjan Klasnić iz UNHCR-a.
Istakao je kako su svi prošli traume i da se trebamo s poštovanjem odnositi prema njima.
Migranti su počeli stizati u Sarajevo u januaru ove godine, a malo naselje u parku kod Vijećnice formirano je u martu.
Autobusi su ispraćeni u prisustvu velikog broja službenika MUP-a KS. imigranti migranti Izbjeglički centar Salakovac Prijavi grešku