Stranka Narod i pravda predala SIPA-i krivične prijave zbog sumnje na izbornu krađu
Nakon prikupljenih materijalnih dokaza, potpredsjednica Naroda i Pravde Senada Bosno, generalni sekretar Mirza Selimbegović i predsjednik Glavnog izbornog štaba Damir Saračević predali su SIPI krivične prijave za, kako kažu izbornu krađu glasova vladajuće političke strukture. Nakon prikupljenih materijalnih dokaza, potpredsjednica Naroda i Pravde Senada Bosno, generalni sekretar Mirza Selimbegović i predsjednik Glavnog izbornog štaba Damir Saračević predali su SIPI krivične prijave za, kako kažu izbornu krađu glasova vladajuće političke strukture. TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA Prijave se odnose na, kako ističu iz Naroda i pravde, zabilježene nepravilnosti u radu općinskih centralnih komisija i biračkih odbora čime su prekršile Izborni zakon Bosne i Hercegovine Član 2.1 Stav 1. kao i Član 2.4. Stav 2. te Član 2.3. Stav 3.

"U Kantonu Sarajevo, od devet općina, samo su tri (Vogošća, Trnovo, Novo Sarajevo) dostavile izmijenjena i dopunjena rješenja o imenovanju članova biračkih odbora. Ovim se implicira da su u ostalim općinama, izborne komisije sa nepotpunim biračkim odborima pripremale biračka mjesta, primale i zaduživale izborni materijal te ga dostavljale određenim nelegitimiranim licima u biračkim odborima. Ta lica su, prema uputstvima i pravilnicima CIK-a, nelegitimno obavljali posao definiran Članom 5.3. Stav 1. Izbornog zakona BiH", navodi se u saopćenju.

Narod i pravda poručuje da ni ponovna brojanja nisu vršena u skladu sa Izbornim zakonom i podzakonskim aktima.
"Narod i Pravda nije obavještena pravovremeno, uprkos naredbi CIK-a u kojoj je naglašeno OIK da pravovremeno obavijeste parlamentarne stranke o razlozima i terminima ponovnog brojanja glasova. Pored toga, Narod i Pravda nije zaprimila rješenja niti zapisnike o imenovanju timova za ponovno brojanje glasova koje su, kako je ustanovljeno, činili uposlenici organa uprave.Narod i Pravda je o svim navedenim činjenicama i materijalnim dokazima obavijestila CIK kao i Šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce G. Bertona. Očekujemo da na osnovu ovlašćenja i zakonskih obaveza preispitaju provođenje izbornog procesa, ne dozvole ovu falsifikaciju izbornog rezultata i preduzmu zakonom određene mjere prema produženim rukama političkih manipulatora", zaključuje se u saopćenju. SIPA Narod i pravda Prijavi grešku