Stručnjaci za Avaz | Muhamed Ajanović: Kako se riješiti bolova nakon stomatološkog zahvata
Bol se često javlja na zagriz i dodir liječenog zuba

Većina pacijenta danas pomoć stomatologa traži kada se pojavi zubobolja. Očekujući pomoć, mnogi nisu spremni na dugotrajnije liječenje i mogućnost boli nakon stomatološkog zahvata. Moderna dentalna medicina svodi bolove na minimalan nivo, no pacijenti moraju razumjeti da je zub organ kao i svaki drugi te da se proces liječenja može odužiti te biti bolan.

Upalne promjene

Endodontski tretman je jedan od najzahtjevnijih zahvata u stomatologiji i podrazumijeva dugotrajni oporavak zuba od bakterijskog ili traumatskog procesa koji je doveo do jakih upalnih promjena. Ovisno o vrsti promjene, stomatolog će odrediti način na koji će liječiti zub. Ako je tretman završen i korijenski kanal ili kanali napunjeni, vrlo često se pojavljuje bol na zagriz i na dodir liječenog zuba.

Bol će prestati kroz nekoliko dana, a potrebno je izbjegavati kontakt s liječenim zubom kako bi se pojava boli smanjila. Bolovi nakon endodontskog zahvata su gotovo uvijek prisutni, samo u različitom intenzitetu, sve ovisi o vrsti upalnog procesa i vrsti liječenja. Moderne metode liječenja korijenskih kanala mašinskim tehnikama ubrzavaju zahvat i tako smanjuju traumu tkiva koje poslije može rezultirati bolovima. Ovi bolovi se uglavnom mogu otkloniti analgeticima kao što je „ibuprofen“ te traju nekoliko dana nakon zahvata.
Privremeni ispun

Osim jednoposjetnog endodontskog tretmana (anestezija, vađenje živca, punjenje korijenskog kanala i postavljanje ispuna), postoji i drugi način liječenja. Kako bi se pulpa (živac) mumificirala (umrtvila), aplicira se preparat paraformaldehida (lijek). Najbolja terapija je oralno uzeti analgetik kako bi se bol ublažila, ali ako se pojačava, potrebno se javiti stomatologu kako bi promijenio terapiju. Komplikacija koja se može dogoditi jeste da se kroz privremeni ispun dio lijeka nađe na gingivi, što može rezultirati jakim bolovima i „metalnim“ okusom u ustima.

Ovaj problem se može pojaviti kada se nakon zahvata ne pridržava uputa doktora, odnosno kada pacijent jede, a privremeni ispun se nije stvrdnuo. Stoga se pridržavajte uputa i strpite se barem dva sata nakon zahvata od hrane i pića. U slučaju ovakve boli, hitno treba ukloniti privremeni ispun, dobro isprati dio gingive koji je bolan te ponoviti terapiju s kvalitetnijom izradom privremenog ispuna.

Nakon vađenja zuba

Bol nakon vađenja zuba je gotovo uvijek prisutna, no velika većina bolova može se eliminirati standardnim analgeticima. Ako rana nakon vađenja zuba boli, prvo dobro razmislite jeste li se pridržavali svih uputa koje vam je stomatolog dao. Vrlo je važno ne jesti vruću hranu ili pića, izbjegavati gazirano, alkohol i pušenje. Nakon vađenja zuba organizam će u rani stvoriti krvni ugrušak i naposljetku kost, ali ako se rana ispire ili se onemogući stvaranje ugruška, dolazi do pojave tzv. suhe alveole.

Vrlo neugodna bol koja se ne može pokriti analgeticima već je potrebno tražiti pomoć stomatologa kako bi ponovno otvorio ranu i lokalno stavio lijek za ublažavanje bolova.

Plombiranje

Nakon što vam stomatolog stavi amalgamski ispun (crnu plombu) zna se javiti bolni osjećaj. Razlog za to je zato što je ispod takvog ispuna potrebno pulpu zaštititi pomoću cementa. Neki cementi u sebi imaju kiselu tekuću fazu koja nekoliko dana može izazivati neugodan osjećaj tupe boli. Ali, kroz nekoliko dana bol će sasvim nestati. Ukoliko je riječ o jakim bolovima nakon postavljanja bilo koje vrste ispuna (crni, bijeli), postoji mogućnost da je pulpa (živac) zuba reagirao negativno na ispun te će biti potrebno napraviti endodontsko liječenje zuba.

Mjesto uboda injekcije

Bol na mjestu uboda injekcije je normalna reakcija organizma na aplikaciju anestezije. Zbog mehanike injiciranja anestetika dolazi do laganog širenja tkiva u području gdje se anestetik unosi. Nakon nekoliko dana bol spontano prolazi. Kod zahvata na donjim kutnjacima anestezija obično ide duboko u područje donje vilice pa se bolovi mogu javiti prema uhu, a ne oko zuba na kojemu je rađeno.

muhamed-ajanovic1

Piše: Prof. dr. sc. Muhamed Ajanović

[email protected]

Autor: Avaz.ba