Sumrak velikana! U Njemačkoj ove sezone ispalo pet šampiona?!
Sumrak velikana! U Njemačkoj ove sezone ispalo pet šampiona?!

Ukupno 14 titula ide u niži rang, Volfzburg se još koprca. . . !

  • Sport
  • Fudbal

Sumrak šampiona u Nemačkoj. Samo tako možemo da nazovemo juče završenu sezonu u najjačim ligama jedne od najfudbalskih zemalja na svetu. Jer, verovali ili ne, čak četiri od 12 šampiona, koliko ih je Bundelsiga imala od svog osnivanja pre 55 godina – ispali su iz lige. Dva kluba iz elite i dva kluba iz Cvajte.
Keln je iza sebe imao užasnu sezonu i on se praktično prvi predao, iako je bilo nekih nagoveštaja da bi u finišu mogao da se izvuče. Ali užasan zaostatak u jesenjem delu na proleće je bio nenadoknadiv, pa Jarčevima nije pomogla ni smena trenera. Zajedno sa Kelnom pod ruku u subotu je krenuo i nekadašnji prvak Evrope, svakako najveći i najpopularniji klub koji je ove sezone "zglajznuo", ne računajući samo Nemačku, već celu Evropu. Jasno je – Hamburger. I Dinosaurusi su se prekasno probudili, pa u poslednjem kolu nije ništa zavisilo od njih. Uzalud trijumf nad Menhengladbahom…
Keln (3) + Hamburger (6) = devet titula šampiona Nemačke.
Kada je Cvajta u pitanju Kajzerslautern iza sebe ima najlošiju sezonu u istoriji kluba i ovo mu je prvo ispadanje iz druge lige. Đavoli su se borili poslednjih nekoliko kola za goli život i nisu se izborili. Juče je zajedno sa njima krenuo i prvak iz 1967, Ajntraht iz Braunšvajga, pošto je deklasiran u Kilu od strane Holštajna – 2:6.
Kajzerslautern (4) + Braunšvajg (1) = pet titula šampiona Nemačke.
I tu nije kraj. Jedan prvak napušta i trećeligaško društvo. Radi se o Kemniceru, istočnonemačkom klubu koji je '67. postao prvak DDR-a. On bi, dakle, bio peti šampion koji ide u niži rang. Ali ova užasna sezona za bivše prvake zapravo još nije završena. Jer preostali su baraži. A u baražu za opstanak u Bundesligi nalazi se Volfzburg. Vukovi su 2009. bili šampioni Nemačke, prošle sezone spasli su se upravo kroz doigravanje i sada će morati ponovo. Ovoga puta rival će im biti pomenuti Holštaj Kil koji je jedanog šampiona već gurnuo ligu niže.
Stradali su neki velikane ove sezone po Nemačkoj, međutim ima i onih koji su vaskrsli. Kao na primer Nirnberg koji se konačno vraća u elitu. Ne zaboravite, radi se o klubu koji je drugi posle Bajerna po broju titula šampiona. Ima ih devet. Istočnonemački velikan Magdeburg (jedini osvajač evropskog trofeja iz DDR-a) po prvi put je ušao u Cvajtu, a vredi pomenuti i to da je Minhen 1860 uspeo da se vrati u treću ligu. Takođe, jedan od prvih nemačkih šampiona i dvostruki osvajač DFB kupa – Karlsrue, igraće barać za povratak u Cvajtu.
Izvor: mozzartsport