Svijetla budućnost za smart home sisteme
Agencija za istraživanje tržišta Berg Insight nedavno je provela istraživanje koje pokazuje kako je budućnost svijetla za smart home sisteme.

– Ova godine prema svemu sudeći bit će dobra za smart home tehnologije jer su jeftini smart home sistemi postali dostupni na masovnom tržištu, dok su se njihove karakteristike i mogućnosti istovremeno značajno popravili, rekao je Anders Frick, jedan od glavnih analitičara u spomenutoj agenciji.

Prema tome, kakve su prognoze?

Za početak valja reći kako su u Berg Insightu smart home definirali kao sisteme međusobno povezanih uređaja kojima se upravlja ili putem aplikacije ili putem web portala.

Istraživanje je pokazalo kako se u Sjevernoj Americi prošle godine koristilo više od 31 miliona smart home sisteme. Od tog broja, međutim, 26 miliona jedinica služilo je za upravljanje jednom jedinom funkcijom, dok je pet miliona jedinica obuhvaćalo sisteme cijelog doma.

panasonic-smart-home-system-review

Dok se većinom pametnih kućnih sisitema trenutno upravlja putem smartphone aplikacije, očekuje se da će izbor korisničkog sučelja biti prebačeno na glasovnu kontrolu. U tome je Amazon i dalje vodeći igrač, ali Googleovi i Appleovi ekosistemi su jači, barem izvan Sjeverne Amerike.

Svejedno, prognoze su optimistične. Tako je, između ostalog, istraživanje pokazalo i kako bi do 2021. godine više od polovine – odnosno oko 55 % – kućanstva trebalo koristiti smart home sistem. Također, procjenjuje se kako će vrijednost tržišta smart home sistema u Sjevernoj Americi kroz pet godine porasti 10 na 27 milijardi dolara.

Što se tiče Europe, procjenjuje se kako će do 2021. broj smart home sistema porasti s 9 miliona, koliko ih je bilo u upotrebi prošle godine, na 80 miliona. Najkorišteniji smart home sistemi bili su oni pametnih termostata, a tu su također i sistemi zaštite, pametno osvjetljenje i povezani sistemi zvučnika.

Hoće li se ova predviđanja ostvariti i kojom dinamikom ostaje, naravno za vidjeti. Međutim, činjenica da se naši načini svakodnevnog života nepovratno mijenjaju ostaje neupitna.

Autor: A. Z.