Svrbi vas koža – provjerite rad jetre
Ilustracija Poremećaj rada jetre ne manifestira se samo u tjelesnim simptomima

UPOZORENJA Znakovi koji ukazuju na oboljenje

Svrbi vas koža – provjerite rad jetre Mnogi simptomi koji upućuju na ozbiljne probleme s jetrom su toliko nespecifični da ih mnogi u početku čak i ne opažaju

Iako se najčešće misli kako se oboljenja jetre uglavnom manifestiraju žutilom kože, postoji i mnogo sitnih znakova koji ukazuju na to da s jetrom nešto nije uredu.

Jetra je organ koji je sposoban da regenerira oštećene ćelije, ali nakon trajnog oštećenja, ove ćelije neće se oporaviti, što može dovesti do ciroze. Kada se to dogodi, znakovi i simptomi oštećenja jetre bit će znatno ozbiljniji.

Jače krvarenje

Mnogi simptomi koji upućuju na ozbiljne probleme s jetrom su toliko nespecifični da ih mnogi u početku čak i ne opažaju. Uz to, poremećaj rada ovog organa ne manifestira se samo u tjelesnim simptomima, već se to može zaključiti i ako primjećujete neke mentalne promjene na sebi.

Vjerovatno svrab kože nećete smatrati ozbiljnim problemom sve dok se ne pojavi osip. Ali, do svraba može doći i kada se žučni sokovi nađu u krvotoku zbog oštećenja jetre. Kada je žučni kanal blokiran, žučni sokovi stagniraju i vraćaju se u krvotok. Oni se akumuliraju ispod kože i izazivaju svrab.

Mali kapilari razgranati u obliku pauka ispod kože uzrokovani su višim nivoima estrogena u tijelu, što je indikacija da jetra ne funkcionira ispravno i da ne metabolizira vaše hormone. Ovo stanje pojavljuje se najčešće na licu i nogama, zbog proširenja arteriola.

Ako utvrdite da imate povrede češće nego prije i da intenzivnije krvarite nakon što zadobijete povredu, to može biti znak da vam jetra nije zdrava. Proteini koje trebate kako bi se vaša krv pravovremeno zgrušala više se ne proizvode u dovoljnim količinama.

Loš zadah

I loš zadah može ukazivati na mnoge zdravstvene probleme, kao što su upala sinusa ili bolesti desni, ali to može biti i ozbiljan znak koji ukazuje na oštećenje jetre. Neugodan miris iz usta tokom otkazivanja jetre također je poznat kao fetorski hepatitis.

Neobična pigmentacija

Neobično smeđa pigmentacija na licu može se pojaviti ako jetra radi sporo ili ako nikako ne radi. Kada jetra ne funkcionira pravilno, estrogen u sistemu se povećava. Ovo oslobađa supstancu tirozinazu, enzim koji sadrži bakar, kako bi se proizvelo još melanina, tj. pigmenta koji izaziva izraženost mrlja na licu ili na drugim dijelovima tijela.

Manjak koncentracije

Dvije najznačajnije funkcije jetre su detoksikacija i davanje energije tijelu. Kada je krv preopterećena toksinima, što je posljedica oboljenja jetre, mozak može biti direktno pogođen. Ako tome dodate sporu metabolizaciju energije, doći ćete do odgovora zašto se brzo umarate i zašto gubite koncentraciju.

Crveni dlanovi

Crveni dlanovi koji vas svrbe također mogu biti znak oštećenja jetre. Ovo stanje se javlja kao posljedica abnormalnog nivoa hormona u krvi.

Nizak šećer u krvi

Jetra je zadužena i za održavanje normalnog nivoa šećera u krvi. Kada je ona preopterećena, možete osjetiti nagli pad šećera. Ako jetra ne može osloboditi pohranjenu glukozu u krvotok, nivo glukoze dramatično se smanjuje. Nizak nivo šećera u krvi uzrokuje umor, iritaciju i nesposobnost koncentracije.

Kako popraviti funkciju

Prije svega, usvojite zdravije planove prehrane. Smanjite unos fruktoze na 20 g dnevno, izbacite biljna ulja koja izazivaju upalu, izbjegavajte gazirane napitke, jedite više životinjskih i biljnih namirnica koje pružaju mnoge esencijalne aminokiseline. Uz to, jedite zeleno lisnato povrće i izbacite alkoholna pića

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano

UPOZORENJA Višak željeza nije bezopasan ZNAKOVI Hiperpigmentacija lica zbog jetre PREDLAŽEMO Luk za jetru Ko je ubici policajaca javio da bježi EKSKLUZIVNO Ko je ubici policajaca javio da bježi Pijani baka i djed ispekli unuka u rerni RUSIJA Pijani baka i djed ispekli unuka u rerni Crnogorac skočio s kruzera, spasioci poslije 24 sata obustavili potragu i porodici saopćili sumnjive informacije NE GUBE NADU Crnogorac skočio s kruzera, spasioci poslije 24 sata obustavili potragu i porodici saopćili sumnjive informacije Sebija Izetbegović odbila odgovoriti na pitanja: Ko ne želi slušati kako smo zamislili, može napustiti prostor! SARAJEVO Sebija Izetbegović odbila odgovoriti na pitanja: Ko ne želi slušati kako smo zamislili, može napustiti prostor! Sebija Izetbegović o mogućoj smjeni: Ja se samo jednog bojim SARAJEVO Sebija Izetbegović o mogućoj smjeni: Ja se samo jednog bojim Esed Radeljaš proglašen krivim, osuđen na jedinstvenu kaznu od dvije godine zatvora, u koju je uračunat i pritvor SARAJEVO Esed Radeljaš proglašen krivim, osuđen na jedinstvenu kaznu od dvije godine zatvora, u koju je uračunat i pritvor Polarna hladnoća u SAD već ubila 12 ljudi, opasnost od "smrznutih potresa" AMERIKA Polarna hladnoća u SAD već ubila 12 ljudi, opasnost od "smrznutih potresa" prije 6 minuta Holivudski glumac došao u goste kod Dragane Mirković i njenog muža JET SET Holivudski glumac došao u goste kod Dragane Mirković i njenog muža prije 10 minuta Seksepilna Demi Rouz pokazala najjače adute LJEPOTICA Seksepilna Demi Rouz pokazala najjače adute prije 25 minuta Kagava stigao u Istanbul i potpisao ugovor sa Bešiktašem TRANSFERI Kagava stigao u Istanbul i potpisao ugovor sa Bešiktašem prije 29 minuta Džordž i Amal Kluni: Novosti u vezi razvoda poznatog para AZRA Džordž i Amal Kluni: Novosti u vezi razvoda poznatog para prije 29 minuta SDP: Od početka montiranog procesa protiv Damira Hadžića smo vjerovali u njegovu nevinost SAOPĆENJE SDP: Od početka montiranog procesa protiv Damira Hadžića smo vjerovali u njegovu nevinost prije 36 minuta ↑NA VRH