SZP: Da li su rezultati koje CIK objavljuje odraz volje građana ili brojača glasova?
Foto: Arhiv/Klix.ba Savez za pobjedu pozvao je danas Centralnu izbornu komisiju /CIK/ BiH da javnosti kaže da li su rezultati koje objavljuje u potpunosti odraz volje građana. Savez za pobjedu pozvao je danas Centralnu izbornu komisiju /CIK/ BiH da javnosti kaže da li su rezultati koje objavljuje u potpunosti odraz volje građana. TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA Savez za pobjedu očekuje i da CIK za svako biračko mjesto utvrdi da li se slaže broj zaduženih listića sa zborom iskorištenih i neiskorištenih, jer, kako navode, postoje ozbiljni dokazi da su se u subotu na ulicama pojavile hiljade ispunjenih glasačkih listića.
"Primjer samo jednog biračkog mjesta u Gradišci pokazuje da je pokradeno 425 preferencijalnih glasova za kandidate SNSD-a na listi za Predstavnički dom, što ozbiljno narušava izbornu volju građana. Bezbroj je takvih promjera i u Zvorniku, Trebinju, Foči, Prijedoru, Banjaluci i ostalim mjestima u Republici Srpskoj", tvrde iz Saveza za pobjedu.
Ovaj savez upozorava CIK da je, ako nije ispoštovano pravo samo jednog građanina, povrijeđen Ustav Republike Srpske.
"Ako je povrijeđen Ustav Republike Srpske, narušen je princip neposredne demokratije, što znači da izabrani predstavnici nisu izabrani voljom građana nego brojača glasova. Stoga od CIK-a očekujemo da zaštiti svaki glas jer samo tako se štite Ustav i načela parlamentarne demokratije", navodi se u saopštenju. CIK BiH Izbori 2018 Savez za pobjedu Prijavi grešku