Talentovana Bišćanka Azra Šahinović za Avaz.ba: Fotoaparat mi dopušta da ispoljim svu svoju kreativnost
(Foto: Azra Šahinović) 1/19 (Foto: Azra Šahinović) 2/19 (Foto: Azra Šahinović) 3/19 (Foto: Azra Šahinović) 4/19 (Foto: Azra Šahinović) 5/19 (Foto: Azra Šahinović) 6/19 (Foto: Azra Šahinović) 7/19 (Foto: Azra Šahinović) 8/19 (Foto: Azra Šahinović) 9/19 (Foto: Azra Šahinović) 10/19 (Foto: Azra Šahinović) 11/19 (Foto: Azra Šahinović) 12/19 (Foto: Azra Šahinović) 13/19 (Foto: Azra Šahinović) 14/19 (Foto: Azra Šahinović) 15/19 (Foto: Azra Šahinović) 16/19 (Foto: Azra Šahinović) 17/19 (Foto: Azra Šahinović) 18/19 (Foto: Azra Šahinović) 19/19

Šarmantna Bišćanka Azra Šahinović fotografijom se bavi nekih desetak godina. U početku joj je to bio samo hobi, ali se vremenom uspjela pronaći u "svijetu bliceva i fotoobjektiva" jer upravo tu ima sjajnu priliku da na adekvatan način ispolji svu svoju kreativnost i talenat.

Rođena je 18. avgusta 1993. godine u Bihaću. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo, odsjek Grafički dizajn, a trenutno je prva godina Marketing menadžmenta na Ekonomskom fakultetu, također u Sarajevu.

unnamed

Sve više interesovanja

Azrina ljubav prema fotografiji datira još iz srednje škole. U razgovoru za Avaz.ba otkriva kako je sve to počelo.

– Oduvijek sam imala neku crtu kreativnosti i stalno iznalazila nove načine da je izrazim, pa je s vremenom i fotografija došla na red. S godinama me sve više interesovala i nikad je nisam napustila, jer su njene mogućnosti kao medija beskonačne, i uvijek postoji nešto novo za otkriti i naučiti, pogotovo zbog razvoja tehnologije koji je evidentan u svim segmentima života, pa tako i u svijetu digitalne fotografije – priča nam Azra.

Ističe kako u našoj zemlji ne postoji studij fotografije, iako se ona izučava u sklopu nekih drugih programa, poput Grafičkog dizajna koji je i diplomirala.

– U tom smislu može se reći da sam imala neki oblik formalnog obrazovanja u domenu fotografije, a isto tako mogu reći da sam neko vrijeme živjela od fotografije – rekla je Azra.

unnamed-3

Navodi kako se od fotografije može i zaraditi, iako je i ta profesija, poput mnogih drugih, u Bosni i Hercegovini potcijenjena.

– Najunosniji fotografski posao na ovim prostorima je zasigurno fotografisanje vjenčanja. Trend lijepih i romantičnih fotografija sa vjenčanja je u porastu, pa se tako najviše novca vrti upravo tu. Posla ima i u domeni modne ili dokumentarne fotografije, iako je na to tržište puno teže istupiti. Međutim, kvalitet uvijek nađe način da ispliva. U vrijeme društvenih mreža je lakše nego ikada emitovati svoj rad i pratiti prilike koje postoje, iako nisu uvijek očigledne – napominje Azra.

Kaže, najviše je inspiriše emocija – fotografija je momenat, a momenti izazivaju emocije.

– Kada fotoaparatom uhvatite upravo onaj momenat koji je u vama izazvao emociju, osjećate se pobjedonosno jer ste ga "zarobili" i sada tu emociju možete izazvati i ostalim ljudima koji gledaju vaše fotografije – potcrtava Azra.

unnamed-2

Promjena motiva

Na pitanje šta preovladava na njenim fotografijama, ističe kako su se vremenom motivi mijenjali zajedno s njom.

– Prije studija fotografisala sam bez puno promišljanja, sve što mi je bilo lijepo, sve što sam smatrala vrijednim "zamrzavanja". Tokom studija fotografisala samo možda i sa previše promišljanja, ponekad po uzoru na neke prethodnike o kojima sam učila, ponekad da bih dokazala sebi da nešto mogu ili znam. Ono što mi je uvijek bilo bitno je priča, odnosno da fotka nosi neku poruku. Nekad je to bajka, nekad je to neka besmislica ili šala, a ponekad je tu i neka ozbiljna misao, pitanje ili poruka. Bitno je da nam fotografija nešto govori i probudi neku vrstu intrige – smatra Azra.

Dvadesetčetverogodišnja Bišćanka učestvovala je na nekoliko takmičenja za najbolju fotografiju na fotografskim portalima, kako domaćim, tako i stranim, te nerijetko osvajala nagrade i priznanja.

unnamed-1

– Ono što mi je draga uspomena je nagrada na ArtZ festivalu u Tuzli, za najbolju savremenu fotografiju i treće mjesto za najbolju monohromatsku fotografiju – iskrena je Azra.

Naglašava kako se ponekad susreće s neovlaštenim/neautorizovanim korištenjem svojih fotografija od pojedinih portala ili Facebook stranica.

– Međutim, na to sve rjeđe reagujem jer je to borba s vjetrenjačama za koju nemam uvijek energije – poetski će Azra.

Smatra da je bavljenje fotografijom sve popularnije u našoj zemlji.

Beskonačna lista

– Dostupnost digitalne tehnologije, društvene mreže i trend su odradili svoje, pa se sve više ljudi bavi fotografijom. Na Instagramu smo svi na neki način fotografi, i to je super. Tehnologija je omogućila svim ljudima da se okušaju, mobiteli imaju više megapiksela nego ikad, i divno je što svi imaju priliku da stvaraju i otkriju svoj potencijalni talenat – mišljenja je Azra.

Fotografska oprema, ističe, izuzetno je skupa, a još veće prokletstvo je što fotograf nikad ne misli da ima "full" opremu.

– Uvijek mu nešto nedostaje, još jedan softbox, eksterni blic, ili još jedan objektiv, battery grip, ili sjenilo… Lista je beskonačna. Količina opreme zavisi od vrste fotografije kojom se pojedinac bavi. Za studijsku fotografiju potrebno je najviše opreme, dok fotografi "na terenu" mogu proći sa nekoliko objektiva, zilbericom i stativom. Ipak, oprema ne čini dobrog fotografa i rekla bih da je najbitnije opremiti se dobrom voljom, željom za učenjem, napretkom i stvaranjem – navodi Šahinović.

Mladima i svima koji se odluče baviti fotografijom poručila je da nose fotoaparat sa sobom kada god mogu, jer se u svakom danu kriju momenti vrijedni bilježenja.

– Neka vas neuspjeh nikada ne obeshrabri, a kritika ne uvrijedi. Kritika nije ništa drugo nego recept za napredak, a iz grešaka se uči više nego iz uspjeha. I kad naplaćujete svoj rad, naplatite ga korektno i pošteno, nemojte raditi za džaba, jer i fotografisanje je posao koje zahtijeva ulaganje i odricanje, i zaslužuje biti plaćeno, kao i bilo koji drugi posao – zaključuje Azra.

Inače, ova talentovana Bišćanka veoma je aktivna na društvenim mrežama, gdje redovno objavljuje neke od svojih vrhunskih uradaka. Neke od Azrinih fotki možete pronaći na njenoj Facebook stranici "Azra Šahinović Photography".

Autor: D. KOVAČ