Tegeltija: Ja smetam svima koji bi da kontrolišu pravosuđe
Tegeltija: Ja smetam svima koji bi da kontrolišu pravosuđe

Foto: N.N. | Tegeltija: Ja smetam svima koji bi da kontrolišu pravosuđe

Srna

SARAJEVO – Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija izjavio je da je primarni cilj ove pravosudne institucije očuvanje nezavisnosti pravosuđa, te sprečavanje njegove instrumentalizacije u političke svrhe i prelivanja političkih sukoba na teren pravosuđa.

Navodeći da su tenzije između političke i pravosudne vlasti prisutne u svim zemljama u svijetu, pa i u BiH, Tegeltija je rekao Srni da kontrolu nad pravosuđem uglavnom žele političari koji bi, prije svega, u pravosuđu tražili dežurne krivce za eventualne neuspjehe u vođenju vlastitih politika i neostvarivanje političkih ciljeva koji se odnose na poboljšanje životnog standarda građana.

On je dodao da moć žele i oni koji bi da rješavaju svoje političke sukobe na terenu pravosuđa, odnosno da koriste pravosuđe kao alat u tim borbama.

"Ja smetam svima koji bi da kontrolišu pravosuđe, pretvarajući ga u svoj politički instrument za obračune sa neistomišljenicima, kao i onima koji su pod plaštom velikih fraza željeli da političke bitke, kojih u BiH ima mnogo, prenesu na teren pravosuđa", istakao je Tegeltija.

On je rekao da u ovom trenutku neće nikoga da identifikuje, ali da misli da se to može prepoznati u izjavama političara u BiH koji se na takav način pokušavaju obračunavati sa pravosuđem.

Tegeltija ističe da se nezavisnost pravosudnog sistema održava ličnim i profesionalnim integritetom, kako članova Savjeta, tako i svakog nosioca pravosudne funkcije, kao i sistemskim mjerama koje VSTS preduzima na unapređenju svih segmenata rada pravosuđa.

Tegeltija, koji je nedavno ponovo izabran za predsjednika VSTS-a, najavio je da će Savjet u naredne četiri godine nastaviti reformu pravosuđa, prije svega sprovođenje pir rivju preporuka na usklađivanju standarda pravosuđa BiH sa standardima EU.

"Moramo da poboljšamo kvalitet rada pravosuđa u oblastima u kojima još nismo zadovoljni, a to su krivično gonjenje u slučajevima korupcije i procesuiranju krivičnih djela ratnih zločina, uz sve ostale reforme koje vršimo s ciljem jačanja kapaciteta pravosudnog sistema", rekao je Tegeltija.

On je dodao da je inicijativa za donošenje novog zakona o VSTS-u dostavljena Ministarstvu pravde BiH, te ministarstvima pravde Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta.

"Ova inicijativa biće predmet strukturalnog dijaloga, odnosno predmet razmatranja nadležnih za predlaganje tog zakona, a šta će se dalje dešavati, meni je teško sa ove pozicije da prognoziram. Nadam da će u doglednoj budućnosti doći do nekih nacrta i prijedloga rješenja", rekao je Tegeltija.

Milan Tegeltija VSTS

  • Share

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

BojanBL

Ma pusti to – Kako je bilo na Tajlandu ?

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.