Tesla 3 kreće u osvajanje svijeta
Šta Ilon Mask (Elon Musk) zamisli, to i ostvari – s proizvodnih traka počeli su silaziti prvi primjerci Tesle 3, modela koji će, za razliku od prethodnih iz radionice američkog proizvođača vozila na struju, cijenom biti dostupan mnogo široj populaciji.
Mask je na Twitteru objavio da je proizvodnja četvrtog Teslinog modela počela, pa će obećanje da će prvih 30 kupaca koji su prije više od godinu izvršili rezervaciju dobiti automobil do 28. jula biti ispunjeno.

Prodajni hit

Zbog ograničenih kapaciteta Tesle mnogi su sumnjali u to, no Mask je obećanje ispunio i pripremio automobil koji bi trebao biti prodajni hit.

Naime, dok su Modeli X i S namijenjeni onima s izuzetno dubokim džepovima, Tesla 3 ima početnu cijenu od 35.000 dolara, a, kao i svi ostali modeli sa slovom T na haubi, nudi izvanredan nastup. Bazni model će do brzine od 100 km/h dolaziti za samo šest sekundi, no bit će dostupni i oni s još jačim ubrzanjem.

tesla3-201

Pogon će biti na zadnje i sva četiri točka, zavisno od verzije, dok će biti raspoloživ veliki dio sistema koje smo već susreli u Teslinim automobilima.

Svakako, na vrhu ponude je autopilot, tako da ne treba sumnjati u Maskovu prognozu da će automobil dobiti maksimalnih pet zvjezdica na sigurnosnom testu.

Na struju 350 km

Kada je riječ o bateriji, što je veoma važna stavka svakog automobila na električni pogon, Tesla 3 će moći prijeći do 350 kilometara na struju.

Dizajnom, proizvodna verzija se ne razlikuje mnogo od pretprodukcijske koja je predstavljena 2016. godine.

Proizvodnja je za sada skromna, jer će u avgustu biti isporučeno 100 automobila, no iz mjeseca u mjesec kapaciteti će rasti pa se za septembar očekuje brojka od 1.500 primjeraka.

6 sekundi iznosi ubrzanje baznog modela do brzine od 100 km/h

20.000 Primjeraka iznosit će mjesečna proizvodnja od decembra ove godine, a procjena za 2018. je pola miliona

Autor: Avaz.ba