Treba otvoriti državni zatvor
Treba otvoriti državni zatvor

Najveći interes za otvaranje državnog zatvora ima Istočna Ilidža, kako bi bio zaposlen dio stanovnika ove opštine.

  • Vijesti
  • Republika Srpska

Poručuje to načelnik ove opštine Marinko Božović, nakon što je ministar pravde BiH Josip Grubeša poručio da BiH mjesečno gubi oko pola miliona maraka jer još nije stavljen u upotrebu držani zatvor u Vojkovićima.
– Opština Istočna Ilidža za izgradnju ove ustanove dala je besplatno, oko 18 hektara zemljišta, izgradili smo svu potrebnu infrastrukturu i upozorili sve da će se desiti ova situacija oko cijene tehničkog prijema.
U međuvremenu se mnogo toga pričalo, povlačili su se različiti prljavi potezi i vođeni sudski sporovi koji su pokazali da je naš izbor firme za ovaj posao bio ispravan – ističe Božović.
Navodi i da je trenutno u toku vještačenje cijene ovog posla koji zahtijeva mnogo stručnih ljudi i vremena da se pažljivo ispita šta je i kako sve urađeno.
– Na početku izgradnje prvobitna cijena od 15 miliona evra skočila je na 45 miliona, i za to neko treba da odgovara. To niko nije obrazložio kao razlog zašto je i cijena tehničkog prijema, poslije više od 10 godina izgradnje i promjene više zakona i pravilnika, promjenjena. Mnogi su umješali svoje prste u ovaj posao, a nama nanjeli mnogo štete i negativnosti. Uradićemo sve da se problemi što prije prevaziđu i ova institucija stavi u funkciju – zaključuje Božović.
Podsjećamo, ministar pravde Josip Grubeša izjavio da BiH mjesečno gubi oko 530.000 KM zbog toga što nije završen tehnički prijem državnog zatvora u naselju Vojkovići u Istočnom Sarajevu. On tvrdi da će od oktobra, ako zatvor ne bude u funkciji, taj iznos biti povećan na 900.000 KM zbog čega se hitno moraju završiti pregovori u vezi sa cijenom tehničkog prijema.
Član Upravnog odbora za izgradnju državnog zatvora Slobodan Ujić uvjerava da će do kraja avgusta biti završen tehnički prijem. Objasnio je da je već angažovana nezavisna revizorska kuća iz Prijedora, te da su njeni inženjeri bili u objektu i da bi u roku od 10 dana trebalo da predaju plan, odnosno projekat.
– Mislim da će ovim biti zadovoljan Upravni odbor i načelnik opštine. Bilo je puno problema. Pisana su anonimna pisma, ali vjerujem da će sad sve biti u redu i da će do kraja augusta biti izvršen tehnički prijem te da BiH neće gubiti novac – rekao je Ujić. M. Đurić
Gradnja počela prije 12 godina
Kamen temeljac za državni zatvor postavljen je 2006. godine, ukupna površina je 24.000 kvadratnih metara i ima kapacitet 348 mjesta.
Najveći donator za izgradnju ove ustanove je EU sa 10,8 miliona evra, dok su preostali dio novca obezbjedili Ministarstvo pravde BiH, Švedska, SAD, kao i Razvojna banka Savjeta Evrope putem kredita. Vrijednost projekta je 40 miliona KM.
(Srpskainfo)