Tuga, bol i plač: Zbogom, Davide!
Tuga, bol i plač: Zbogom, Davide!

Reagovanja na današnji događaj nisu izostala. Mnogi smatraju da je pravosuđe doživjelo poraz, a država sramotu.

  • Vijesti
  • Republika Srpska

Veliko razočaranje, tuga i plač. To je slika koja danas odlazi iz Banjaluke. Za pojedine građane danas je Dan žalosti u Banjaluci.

„Mi, građani, saosjećamo, jer se sutra može desiti i nama. Teško je ružno i žalosno“, saglasni su građani.

Novinari koji su pratili slučaj od početka kažu da je danas u svijet otišla ružna slika zajedno sa porukom da u Republici Srpskoj i BiH nema vladavine prava. Nakon godinu dana borbe, roditelji Davor i Suzana nisu uspjeli da saznaju ko im je i zbog čega ubio sina.
„Roditelji se ne odlučuju tek tako da iskopaju posmrtne ostatke svog sina i odnesu u drugu zemlju. Ozbiljni razlozi su iza toga. Mi, kao društvo, nismo njima dali odgovor koji su tražili od nas – ko je ubio njihovo dijete. Nismo im dali odgovor ni na to ko je lagao, sakrivao dokaze, ko je zakazao. Poslije svega, ostaje ružan osjećaj i ovo je jako tužan i težak dan za Banjaluku, Republiku Srpsku i BiH“, kaže novinar Dejan Šajinović.

„Danas je bila jedna bolna slika na Novom groblju. Sve ovo što se izdešavalo u posljednjih godinu dana govori da živimo u sistemu koji nije bio sposoban da omogući sigurno okruženje u kojem se ovakve stvari ne bi dešavale, ali je vrlo sposoban da guši građanske slobode i borbu za traženje istine i pravde“, ističe novinar Milorad Milojević.

Nije izostala ni reakcija političara, koji su negdje na sredini. Jedni su tvrdili da neće u Skupštinu dok slučaj ne bude rasvijetljen, a drugi su svaki poziv na istinu doživljavali kao napad na svoju političku opciju. Danas i oni koji smiju, ali i oni koji ne smiju pred kameru, kažu da je ekshumacija, kao i sve ono što se dešavalo od samog početka u slučaju „David Dragičević“ poraz pravosuđa i sramota za državu.
„Treba postaviti pitanje odgovornim ljudima u institucijama – da li na ovakav način vide rješavanje ovog slučaja bez epiloga, da li su, nažalost, zadovoljni što je izvršena ekshumacija, jer samim tim smatraju da se sve više odvlači pažnja sa tog slučaja i da li su ljudi u institucijama svjesni kakvu su poruku poslali u svijet, kakve su naše institucije i kako one funkcionišu“, kaže poslanik SDS-a Davor Šešić.
„Ako nas danas ovaj događaj ne otrijezni, kao da nas je neko polio hladnom vodom, onda ne znam šta će. Ovo nije crvena, već crna mrtvačka linija kada prelazimo preko smrti i tragedije“, kaže Draško Stanivuković, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini.

U petak, kada posmrtni ostaci Davida Dragičevića budu sahranjeni u Austriji, advokat porodice Dragičević Ifet Feraget će Ustavnom sudu predati apelaciju protiv odluke o obustavljanju istrage protiv patologa Željka Karana i naredbe o neprovođenju istrage protiv Darka Ilića i Dubravka Kremenovića.
„Danas je BiH dobila veliki šamar. Ne znam da li joj to išta znači, ali dobila je epitet nehumanog društva. Svi snosimo odgovornost što je to tako. Jasno je i pticama na grani da se u predmetu Davida Dragičevića od strane policije i Tužilaštva zataškava jedno očigledno ubistvo“, kategoričan je Ifet Feraget, advokat porodice Dragičević.
Slučaj „Dragičević“ je podijelio i društvo, gdje je svako slučaj tumačio na svoj način, a jedina nadležna institucija – Tužilaštvo Republike Srpske – nije učinila još ništa da utvrdi istinu. Oni koji su ispočetka bili uz porodicu Dragičević u njihovoj borbi za pravdu i istinu, danas šalju samo jednu poruku – Zbogom, Davide!

BN TV
Foto: Dejan B./RAS Srbija