Turska ima dokaze da je kolumnista Washington Posta ubijen u saudijskom konzulatu
Foto: EPA-EFE Turski zvaničnici imaju audio i video dokaze koji pokazuju da je saudijski novinar Jamal Kashoggi mučen i ubijen u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu, saznaje BBC. Turski zvaničnici imaju audio i video dokaze koji pokazuju da je saudijski novinar Jamal Kashoggi mučen i ubijen u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu, saznaje BBC. TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA Kashoggi, kritičar saudijske vlade, nije viđen otkako je ušao u zgradu konzulata 2. oktobra.
Turska obavještajna služba ima "dokumentirane dokaze" o ubistvu, saopćio je izvor blizak istrazi.
Saudijska Arabija negira te optužbe i tvrdi da je novinar napustio zgradu.
Nestanak Jamal Kashoggija i navodi o njegovom ubistvu izazvali su međunarodno zgražanje i utjecali su na ulaganja u Saudijsku Arabiju.
Posljednji izvještaji ukazuju da se napad na novinara desio unutar zgrade konzulata.
Turski sigurnosni izvor potvrdio je za BBC postojanje audio i video snimaka. Nejasno je da li je iko osim turskih zvaničnika pregledao te snimke.
Jedan izvor koga citira Washington Post izjavio je kako se moglo čuti na snimku da ljudi udaraju Kashoggija. Dodaje da snimci pokazuju da je on ubijen i da je njegovo tijelo raskomadano.
"Možete čuti njegov glas i druge glasove kako govore arapski. Možete čuti kako je ispitivan, mučen i ubijen", kazao je izvor.
Kashoggi je bio kolumnista u Washington Postu.
Ranije je vodeći turski kolumnista Kemal Ozturk, za koga se smatra da je blizak vladi, izjavio kako postoji snimak momenta kada je Jamal Kashoggi ubijen. Saudijska Arabija Washington Post Prijavi grešku