Turska oslobodila američkog pastora Andrewa Brunsona
Foto: Istanbulpost Turski sud naredio je danas oslobađanje američkog pastora Andrewa Brunsona koji je optužen za krivično djelo terorizma. Turski sud naredio je danas oslobađanje američkog pastora Andrewa Brunsona koji je optužen za krivično djelo terorizma. TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA Brunson je bio u kućnom pritvoru dvije godine, a sada će konačno moći otputovati u svoju državu. Njega se tereti da je pomagao u pokušaju državnog udara u Turskoj, nakon čega su ga vlasti dovodile u vezu s Fethullahom Gulenom.
Brunson je osuđen na tri godine i mjesec zatvora, ali su odlučili da ga oslobode na osnovu kazne koju je već odslužio.
Privođenje pastora izazvalo je diplomatsku krizu između Turske i SAD-a, a turska valuta lira u međuvremenu je doživjela veliki pad vrijednosti. Ovim je signalizirano primirje između dviju država.
Nakon hapšenja pastora Erdogan je poručio SAD-u da, ukoliko žele nazad svog pastora, izruče Fetullaha Gulena kojeg Turska sumnjiči da je organizirao puč.
Američki predsjednik Donald Trump i brojni senatori su tražili oslobađanje i povratak pastora u SAD. SAD Turska terorizam Andrew Brunson Prijavi grešku