U Dubrovniku zabilježeni valovi viši od devet metara
Preskoči oglas Fotzo: Dubrovački dnevnik Hrvatski hidrografski instutut (HHI) ovoga je ponedjeljka izmjerio rekordne valove na valografskim postajama u akvatoriju Rovinja, Splita, Ploča i Dubrovnika, a najviši valovi, zabilježeni u Dubrovniku, bili su viši od devet metara. Hrvatski hidrografski instutut (HHI) ovoga je ponedjeljka izmjerio rekordne valove na valografskim postajama u akvatoriju Rovinja, Splita, Ploča i Dubrovnika, a najviši valovi, zabilježeni u Dubrovniku, bili su viši od devet metara. TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA Valove su izmjerili valografskim plutačama DWR MKIII 0.7m tvrtke Datawell prateći stanje u realnom vremenu i mjereći vrijednosti visine, perioda i smjera valova, priopćio je u srijedu HHI.
Najviši val izmjeren je na valografskoj postaji u Dubrovniku pokraj otočića Sv. Andrija, gdje je maksimalni val dosegnuo 9,03 metara.
U akvatoriju Rovinja visina vala iznosila je osam metara, u akvatoriju Splita izmjereno je 3,11 metara, a u akvatoriju grada Ploča maksimalna visina vala bila je 2,52 metra.
"Prikupljeni i obrađeni podaci doprinijeti će povećanju stupnja sigurnosti plovidbe u navedenim područjima te izradi sigurnosnih preporuka. Ovime se stvaruju pretpostavke sigurnog prometa ljudi i roba hrvatskim dijelom Jadrana, gospodarenje resursima mora i podmorja, obrane i očuvanje okoliša", navodi u saopćenju HHI. Dubrovnik valovi Prijavi grešku