U Sarajevu će iduće godine biti napravljeni 3D pješački prijelazi
Preskoči oglas Foto: Virovitica.hr U Sarajevu će uskoro biti napravljeni 3D pješački prijelazi u blizini osnovnih škola i vrtića s ciljem povećanja sigurnosti djece u saobraćaju. U Sarajevu će uskoro biti napravljeni 3D pješački prijelazi u blizini osnovnih škola i vrtića s ciljem povećanja sigurnosti djece u saobraćaju. TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA U prijedlogu budžeta za 2019. godinu Grada Sarajeva stoji kako će ovaj projekt finansirati sa 20.000 KM.
"S obzirom na sve veće gužve na glavnim saobraćajnicama u gradu, posebno onima gdje su smještene javne institucije, neminovna je potreba povećanja nivoa sigurnosti saobraćaja, posebno najranjivijih učesnika u saobraćaju – naših školaraca. U cilju povećanja sigurnosti djece u saobraćaju predlaže se izvođenje novih 3D pješačkih prijelaza kod osnovnih škola, vrtića i sl. Riječ je o pametno osmišljenoj optičkoj iluziji koja privlači pažnju vozača koji će zasigurno usporiti nakon što ugledaju naizgled lebdeću zebru te istovremeno zabavlja pješake koji imaju 'osjećaj hodanja po zraku'", navodi se u prijedlogu.
Virovitica u Hrvatskoj je prvi grad koji je napravio ovakve pješačke prijelaze u aprilu ove godine. Prijelaze su napravili kod dvije osnovne škole.
Slični prijelazi postoje u Indiji, Islandu, Maleziji, Novom Zelandu, Australiji i SAD-u. Indija je prva počela projekt, a slijedili su je i ostali. U nekim zemljama 3D prijelazi zamijenili su ležeće policajce. Oni stvaraju iluziju da na pješačkom prijelazu postoji stvarna fizička prepreka, zbog čega uspore.
U indiji, gdje su projekt započeli 2016. godine, kažu da je on dao zadovoljavajuće rezultate i namjeravaju postaviti više ovakvih 3D zebri. Gradsko vijeće Grada Sarajeva Grad Sarajevo pješački prelaz Prijavi grešku