Učenici kreirali za “Vikipediju”
Učenici kreirali za "Vikipediju"

U okviru realizacije obrazovnog dijela programa Vikimedijina zajednica Republike Srpske organizovala je uređivačku radionicu u kabinetu za informatiku Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Višegradu. Ovo je samo nastavak prije tri godine započetog projekta za koji kod učenika vlada veliko interesovanje.

  • Vijesti
  • Republika Srpska

U ovaj projekat je bila uključena i korisnička grupa ove enciklopedije GLAM iz Skoplja iz Makedonije.
Predsjednik Vikimedije Republike Srpske Bojana Podgorica kaže da su učenici i ovaj put kreirali sadržaje na Vikimedijinoj radionici koji će se naći i na Vikipediji.
„Ovi sadržaji su strogo prilagođeni uzrastu djece i imaju za cilj proširivanje njihovog znanja , zatim i obogaćivanje najveće enciklopedije poddacima vezanim i za Republiku Srpsku i za Makedoniju“, dodala je Podgorica.

Zahvaljujući ovoj radionici i Vikimediji učenici iz Višegrada su saznali više o makedonskim književnicima, slikarima, spomenicima kulture, znamenitostima i geografskim odrednicama a Makedonci o istim kategorijama vezanim za Višegrad i Republiku Srpsku.
Učenica Sanja Kojić kaže da je i ovaj rad vid druženja ali i sticanja znanja.
„Ovo je za mene veliko iskustvo i drago mi je što sam učesnik ovako velikog projekta a posebno je zadovoljstvo da naše članke preuzimaju vršnjaci iz Makedonije“, rekla je Kojićeva.
I učenik Nikola Jovanović kaže da je kao i svi iz njegove grupe od 15 đaka željno očekivao nastavak ovog projekta u kome može da ostvari svoju kreativnost.
Pedagog škole Tanja Novaković ističe da se na radionicama postiže da učenici stvaraoci brzo vide rezultate svog rada ali isto tako i čitav svijet.
"Zamislite da ovdje u učionici učenici urade članak po pravilima Vikipedije i na milione ljudi idućeg trenutka može da vidi šta su oni stvorili u našem malom gradu", naglašava Novakovićeva.
Osnovna škola u Višegradu je prva i jedina ovakva ustanova u Republici Srpskoj koja realizuje projekat Vikimedijine zajednice.

BN televizija