Uzimaju kredit da vrate dugove
Uzimaju kredit da vrate dugove

Univerzitetski klinički centar RS novim kreditom od 55 miliona KM pokušaće da refinansira postojeće dugove. Tender za izbor banke koja će ponuditi najbolje uslove raspisan je krajem prošlog mjeseca.

  • Vijesti
  • Republika Srpska

Ova saznanja portala Capital su potvrđena i u Univerzitetskom kliničkom centru uz obrazloženje da se „ne radi o novom zaduženju, već o refinansiranju dugovanja prema dobavljačima i bankama“.
„UKC RS raspisao je tender za nabavku usluga kreditiranja u iznosu od 55 miliona KM. Ova sredstva biće usmjerena za refinansiranje postojećih dugova. Napominjemo, da se ne radi o novom zaduženju već refinansiranju postojećih dugova (banke i dobavljači)“, kazali su u UKC RS.
Direktor UKC RS Vlado Đajić nije odgovarao na telefonske pozive, ali njegov zamjenik Nenad Stevandić pojašnjava da je tender raspisan na osnovu odluke Upravnog odbora ove zdravstvene ustanove.
„Pokušavamo da sve kredite stavimo pod jedan, jer je UKC RS opterećen velikim dugovima“, istakao je Stevandić za CAPITAL.
Na pitanje kolika su ta trenutna dugovanja najveće zdravstvene ustanove u RS kazao je da ne želi da daje paušalne izjave te da se obratimo PR službi, koja takođe nije željela da odgovori.
Precizna cifra o ukupnim dugovanjima javnosti nikada nije objelodanjena, ali je poznato da UKC RS samo Poreskoj upravi RS dužan 41,5 milion KM.
Da se poreski dug gomila nevjerovatnom brzinom pokazuju i podaci da je ova cifra u martu bila 33,1 milion KM, a samo mjesec dana kasnije je porasla na 40,9 miliona KM.
Na ogromne probleme ukazao je i prošlogodišnji finansijski izvještaj koji je pokazao gubitak od 24,9 miliona KM.
(Capital)