Valkyria stiže među smrtnike, Vagner bi bio ponosan
Screenshot

Aston Martin je otkrio kako izgleda posljednja, dorađena verzija modela Valkyrie, impresivnog superautomobila koji je "skoro spreman za proizvodnju".

Iako na prvi pogled to izgleda nemoguće, Valkyrie, rađen u saradnji Aston Martina sa kompanijom Red Bull, namijenjen je vožnji na običnim putevima i mali broj sretnika će zaista moći voziti ovaj automobil među ostalim smrtnicima. Model koji nosi ime po mitskim ratnicama iz nordijske mitologije u čijim je rukama odluka o tome ko će na bojištu umrijeti, a ko preživjeti, teško se može uporediti sa nečim što već viđamo po putevima.

2026724945965dc0f4b22d154144201-v4-big

Iako mnogi detalji nisu poznati, na fotografijama se vidi nevjerovatna linija automobila, a unutrašnjost je mješavina svedenih linija i supermodernog trkačkog vozila sa izmjenjivim upravljačem.

Zadnjeg stakla nema, pa retrovizore mijenjaju kamere i posebni displeji u unutrašnjosti, a centralni dio konzole zauzima ekran osetljiv na dodir.

Valkyria je dvosjed, a za oba putnika je namijenjen trkački položaj "na zemlji", kao u automobilima Formule 1. Kako je najavljeno, za vlasnika će biti izrađeno posebno sjedište, nakon 3D skeniranja njegovog tijela. Vrata se otvaraju na gore, a aerodinamika i dizajnerska rješenja su posebna priča.

Kokpit se nalazi iznad dvije Venturijeve cijevi, koje se protežu duž cijele šasije, što Valkyriaji daje fantastičan izgled otpozadi, ali i ogromnu aerodinamičku silu potiska (koja spriječava automobil da odleti kod Odina vjerovatno).

Za sada je tajna šta se nalazi ispod haube, ali će svakako biti impresivno. Vjerovatno će u pitanju biti hibridni pogon – 6,5l V12 i elektrika zajedničke snage 1130KS.

Iz Aston Martina kažu da je moguće da će doći do još izmjena do početka proizvodnje, a mnogo pažnje je posvećeno minimalizmu i izradi lakih dijelova. Težina automobila bi trebala biti tek 30-ak kilograma iznad tone.

Cijena? Oko tri miliona eura.

13085536635965dc0f59501982811045-v4-big

Autor: Avaz.ba