Velika šestorka PL traži još novca od TV prava!
Velika šestorka PL traži još novca od TV prava!

To kažu milijarderi, a šta će oni što uzimaju mrvice? Bahatost ili realnost, ipak dominacije najjačih klubova u odnosu na ostale klubove je brutalna. . .

  • Sport
  • Fudbal

Za svojih 26 godina postojanja Premijer liga je prošla put od takmičarski najjače do finansijski najmoćnije lige na svetu. Toliko moćne da joj Liga šampiona nije ni do kolena. Ne kaže se tek tako da klubovi ostrvskog elitnog takmičenja uvek stavljaju uspeh u Premijer ligi ispred bilo čega drugog.
Upravo zbog finansijske moći kakve nema nigde drugo na svetu, čak šest klubova, takozvani članovi „Velike šestorke“, ove sezone probili su barijeru s preko milijardu evra unovčenih na ime raznih bonusa. Ali, ni to ih ne zadovoljava. Emisari Mančester junajteda, Arsenala, Čelsija, Liverpula i Totenhema, odnedavno i Everton kao „sedmo prase“ pokrenuli su inicijativu da im se na osnovu već uspostavljene moći dodeli još veći deo finansijskog kolača, odnosno da dobiju uvećani postotak bonusa za televizijska prava.
U konkurenciji čak 49 klubova koji su prodefilovali Premijer ligom kao takvom, tek sedam ih je uspelo da pređe zamišljenu cifru od 1.000.000.000 evropskih novčanica. Gledajući samo vladajuću šestorku koji su tokom ovih 26 godina skrojili najveće rezultate, oni predstavljaju tek 12 odsto ukupne „populacije“, ali zajedno su prisvojili gotovo 7.500.000.000 evra! Što je oko 33 odsto sume koja je uložena za razne bonuse među svim učesnicima engleskog šampionata. Što je, otprilike, nešto preko 22.500.000.000 evra!
Ako njima priključimo još i Everton, koji je tek nedavno ušao u društvo ostrvskih milijardera sa zarađenih 1.087.200.000 evra, jasno je da se brojke drastično menjaju.
Činjenica da najmoćniji klubovi Engleske traže još više novca dovela je novinare u zabunu, zbog čega se postavilo logično pitanje – šta da kažu oni koji dobijaju manje novca, ili uzimaju samo mrvice?
Ovako – iza pomenutih sedam klubova nalaze se Vest Hem i Njukasl koji su u Premijer ligi ostvarili dobit od preko 905.000.000 evra. Izvori bliski jednom klubu izvan „Velike šestorke“ govori i o tome kako novac nije ravnomerno raspoređen.
„Oni su daleko ispred svih ostalih. To samo pokazuje zašto je jednak tretman za sve neophodan kako bi ligu učinio interesantnom, jer to prodaje takmičenje kao takvo i daje na osećaju neizvesnosti“.
Gotovo paralelno s objavljivanjem ovih informacija podudarili su se i izvodi sa sajta Football Leaks, koji otkrivaju da je, na primer, Mančester junajted toliko bogat da Aleksisu Sančezu može da isplaćuje preko 400.000 evra nedeljno, plus još oko 85.000 evra bonusa za lojalnost kad god istrči na teren. Brutalno!
Autori teksta o platama i bonusima u Premijer ligi govorili su i o Mančester Sitiju kao predvodniku novog talasa s posebnom strategijom.
„Siti ima plan da kreira tim koji će na svakoj poziciji imati bar dva TOP igrača. To Pepu Gvardioli omogućava da rezervistu plati preko 60.000.000 evra. A šeici iz Abu Dabija odveli su celu priču još dalje. Ukoliko nastave ovim putem, samo rezervisti u Mančester Sitiju koštaće preko milijardu evra“.
Navodno, sastanak između čelnika Premijer lige i klubova po pitanju raspodele finansijskih sredstava za ciklus 2019-2022 trebalo bi da bude organizovan za najkasnije mesec dana, kada će biti poznata dalja dinamika isplaćivanja bonusa.
Namera vodećih ljudi Arsenala, Čelsija, Liverpula, Mančester Sitija, Mančester junajteda i Totenhema jeste da izvrše reformu distribucije novca od stranih televizijskih kuća, što je kod ostalih izazvalo negodovanje.
Videćemo ko će na kraju odneti pobedu – David ili Golijat…
Izvor: mozzartsport