Veliki korak za teatar Semberije
Veliki korak za teatar Semberije

Bijeljina je na osnovu duge i uspješne istorije pozorišnog amaterizma pokazala da ima afinitet prema ovoj vrsti umjetnosti. Naime, još od 1934. godine i osnivanja AP "Scena" pa sve do rata 1992. godine ono je bilo vrlo uspješno amatersko pozorište, rekao je za "Nezavisne" Ivan Petrović, glumac i vršilac dužnosti direktora prve profesionalne teatarske kuće u Bijeljini, nedavno otvorenog Gradskog pozorišta "Semberija".

  • Vijesti
  • Republika Srpska

Petrović je povodom ovog, slobodno možemo reći, istorijskog iskoraka za jedan grad govorio kako o istoriji, tako i o planovima pozorišnog života u Bijeljini.
"Osnivanje smjera glume na Akademiji umjetnosti na Slobomir P. univerzitetu 2006. godine ponovo stavlja pozorišnu umjetnost u centar zbivanja. Bijeljina prvi put dobija glumačku akademiju, što uzrokuje i osnivanje nevladinih organizacija koje se bave produkcijom pozorišnih predstva u nedostatku institucionalnog pozorišta, a upravo u cilju osnivanja Gradskog pozorišta", naveo je Petrović još neke od činjenica koje su uslovile osnivanje pozorišta. Uslove za tako nešto, po njegovim riječima, grad Bijeljina čekao je dvadesetak godina.
"Konačno 25. septembra je registrovano GP 'Semberija' sa sjedištem u zgradi Centra za kulturu 'Semberija'. Značaj osnivanja GP 'Semberija' je svakako višestruk i utiče na mnoge aspekte života. Pozorišna umjetnost je sinergija više umjetnosti i kao takav kompleksan umjetnički čin osnova je društvene nadgradnje", riječi su Ivana Petrovića, koji dodaje da svojim autoritetom profesionalno pozorište doprinosi imidžu grada i daje mu notu urbanosti, ali predstavlja i poštovanje prema umjetnosti, istoriji i kulturi svojih stanovnika.
Gradsko pozorište "Semberija", kako dalje priča Petrović, logični je slijed dešavanja u evoluciji pozorišnog života Bijeljine, navodeći primjere udruženja kao što su "Ubuntu" ili Pozorištance "Maslačak", koji su posljednjih desetak godina prevashodno njegovali pozorišne predstave za djecu s ciljem obrazovanja i formiranja pozorišne publike.

"Januara 2019. godine kreće prva pozorišna sezona, gdje će moći da uživa i velika i mala publika u dječjim predstavama, ali i kamernim i cjelovečernjim predstavama.
Novoosnovano pozorište neminovno treba da podigne nivo produkcije predstava na najviši mogući nivo u datim okolnostima. Samo jednom imate priliku da ostavite 'prvi utisak', tako da je mnogo važno od starta postaviti dostižno visoke umjetničke i estetske ciljeve", jasan je Petrović. On kaže da će brojnost i raznovrsnost kadra u pozorištu biti birane prema repertoarsko-programskoj koncepciji koju će donijeti nadležni umjetnički organi pozorišta. Vjerovatno će taj broj, prognozira Petrović, za početak biti pet-šest umjetnika, pretežno glumaca.
"Potrebno je naravno i određeno vrijeme da se pripreme prve premijere, tako da je najvjerovatniji termin prve premijere u februaru. Pregovori o predstavama naravno postoje i detaljno se analiziraju repertoari pozorišta u okruženju, takođe se mora voditi računa o podjeli uloga u predstavi, ali se mora oslušnuti i senzibilitet naše publike da bi se na kraju izabralo nekoliko predstava za koje smatramo da mogu 'živjeti' na repertoaru više sezona", ističe Petrović, otkrivajući da se trenutno razmatraju tekstovi srpskih pisaca Nušića, Popovića, Kovačevića i sličnih.
Veliku podršku u organizovanju i preduzimanju prvih koraka Gradsko pozorište "Semberija", kako kaže vodeći čovjek ove kuće, ima od strane istaknutog umjetnika Milivoja Mlađenovića, koji je porijeklom sa ovih prostora, a trenutno živi u Srbiji.
"Dugogodišnja i bogata karijera gospodina Mlađenovića u vođenju pozorišta, kao što su Narodno pozorište u Somboru, Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu i ustanova 'Sterijino pozorje', umnogome će nam pomoći da izaberemo svoj jedinstveni pravac i da stvorimo zdrave osnove na kojima će rasti i razvijati se Gradsko pozorište 'Semberija'", navodi Petrović, koji je mišljenja da je pozorišni život u Republici Srpskoj još u razvoju i tek treba da se rasplamsa u godinama koje dolaze.
On se nada da će uskoro i drugi gradovi pokrenuti inicijative za osnivanje profesionalnih pozorišta u svojim sredinama. Banjaluka i Prijedor zasad su taj zamajac koji vuče, ističe Petrović, nadajući se da će od sljedeće godine i Bijeljina biti pokretač pozorišnih dešavanja u državi, ali i u regionu.
Ovaj umjetnik trenutno je angažovan i na umjetničkom festivalu "Protfest", koji je počeo u srijedu uveče u Bijeljini, a traje do 14. oktobra.
(Nezavisne novine)