Voda stigla do nasipa
Voda stigla do nasipa

Nakon naglog porasta vodostaja, rijeka Sava je na području opštine Srbac izašla je iz svog korita i prodrla u selo Gaj, a oko dvanaest časova voda je stigla i do odbrambenog nasipa u Bajincima.

  • Vijesti
  • Republika Srpska

Dok je u Gaju blokirano tročlano domaćinstvo Đure Trebovca, jedino u ovom selu, u Bajincima za sada još uvijek nisu ugrožene kuće koje se nalaze na nezaštićenom području ovog sela. Ako vodostaj ove rijeke bude i dalje nadolazila istim intenzitetom, a za posljednja dva dana porastao je gotovo dva metra, stanovnici bi se mogli suočiti sa većim nevoljama, na što je upozoreno i iz štaba Civilne zaštite opštine Srbac koji stalno prati stanje na terenu.
Mada Vrbas u donjem dijelu prema ušću u Savu i dalje nadolazi, ipak ohrabruju informacije da njegov vodostaj u gornjem toku opada, te da nema opasnosti od izlijevanja ove rijeke u srbačkom kraju.
Jutros je na mjernom mjestu u Srpcu vodostaj Save iznosio 765 centimetara i još uvijek je ispod kote kada se proglašavaju redovne mjere odbrane od poplava. Kako će se ponašati ova rijeka narednih dana u gradiškoj i srbačkoj opštini zavisiće od otapanja snijega u Sloveniji i dolaska novog vala vode iz Hrvatske.
(BN)