Vojska Srbije u pripravnosti?
Vojska Srbije u pripravnosti?

Nekoliko desetina pripadnika kosovskih specijalnih snaga ROSU povuklo se sa teritorije opštine Zubin Potok, a nakon što su jutros ušli u Centar za ekologiju i razvoj sporta u tom mestu. Oni su bili raspoređeni oko veštačkog jezera i hidrocentrale Gazivode kako bi obezbedili trasu kojom se kretao kosovski predsednik Hašim Tači tokom posete jezeru.

  • Vijesti
  • Srbija

14.40 – Tači je otišao sa jezera Gazivode u pratnji sedam vozila ROSU, saznaje RTS.
14.35 – Pripadnici ROSU povukli su se sa teritorije opštine Zubin Potok, kaže za RTS predsednik te opštine Stevan Vulović. Dodaje da nema uhapšenih.
14.25 – Zamenik komadanta kosovske policije za sever Besim Hoti odbacuje tvrdnje zvaničnika Srbije o zauzimanju Gazivoda i hapšenjima na tom području, te navodi da su oni tamo zbog "jedne posete".
14.15 – Kako javlja reporter RTS-a, Hašim Tači se nalazi na Gazivodama i to u pratnji direktora kosovske policije. Motiv i cilj dolaska su trenutno nepoznati.
13.55 – Glavni portparol KFOR-a Vinćenco Graso kaže za Tanjug da ta misija još nema informacija o upadu pripadnika Rosu na sever Kosova.
13.45 – Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da su kosovski specijalci naoružani do zuba zauzeli Gazivode. U ovom trenutku Vučić na posebnoj lokaciji ima sastanak sa načelnikom Generalštaba i drugim vojnim i policijskim zvaničnicima, dodaje Đurić.
13.40 – Kako javlja dopisnik RTS-a, specijalci trenutno ne kontrolišu saobraćaj, ne zaustavljaju putnike i nema ih oko brane Gazivode niti hidroelektrane.
13.25 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naredio je stavljanje kompletne Vojske Srbije u stanje najviše borbene gotovosti.
13.00 – Oko jezera Gazivode napeto, ali nema drugih incidenata, javlja dopisnik RTS-a.
12.50 – Sve specijalne i posebne jedinice policije u stanju najviše pripravnosti, naložio ministar policije.
12.42 – Kosovski specijalci upali u Centar za ekologiju i razvoj sporta u Zubinom Potoku, javlja dopisnik RTS-a.
Kako javlja dopisnik RTS-a, nekoliko desetina naoružanih specijalaca upalo je u ovaj objekat, a prema nekim saznanjima, upad su izvršili i sa kopna i sa jezera.
Informaciju o upadu specijalaca RTS-u su potvrdili predstavnici lokalne samouprave.
Prištinski portal Gazeta ekspres piše da je u akciji učestvovalo 60 pripadnika kosovskih specijalnih snaga.
Za sada nema informacija kada je akcija tačno izvedena.
Oko jezera Gazivode sada je napeto, ali nema drugih incidenata, javlja dopisnik RTS-a.
"Povodom napada Albanaca na sever Kosova i Metohije i hapšenja Srba koji nisu počinili bilo kakvo krivično delo naložio sam direktoru policije da sve specijalne i posebne jedinice policije stavi u stanje najviše pripravnosti", naveo je ministar policije Nebojša Stefanović, saopštio je MUP.
Kako ističe, Ministarstvo unutrašnjih poslova će nastaviti da prati razvoj situacije i preduzeće sve mere koje država bude naložila.
Očekuje se obraćanje direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića u Vladi Srbije.
Centar za ekologiju i razvoj sporta otvoren je nedavno, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao ga je prilikom poslednje posete Kosovu.
(RTS)