Vozači, oprez| Nova pravila u saobraćaju za sve roditelje koja morate da poštujete
Ukoliko često vozite djecu u automobilu, sigurno ste upoznati s većinom propisa koji određuju kako treba smjestiti mališana kako bi im se osigrala maksimalna sigurnost i izbjegli neželjeni problemi.

Međutim, da li znate šta je sve tačno regulisano zakonom i gdje je Bosna i Hercegovina u odnosu na zemlje Evropske unije?

Naime, do treće godine djeca moraju biti u sigurnosnom sjedištu koje smanjuje rizik od povreda i do 70 posto i koje omogućava da se izbjegne životna opasnost.

Najstrožije je zabranjeno stavljanje djeteta u krilo u bilo kojoj situaciji, kao i njegova vožnja na prednjem sjedištu sve dok ne napuni 12 godina.

Obavezno je vezivanje pojaseva, kao i kod svih ostalih učesnika u saobraćaju.

Da li isto važi i u Evropi?

Austrija

Djeca do 14 godina i visine manje od 1.50 metra moraju da koriste specijalne pojaseve koji odgovaraju njihovoj visini ili specijalna dječija sjedišta, ili na prednjem ili na zadnjem sjedištu. Vozila bez ovakve zaštite (dvosjedi, sportska vozila) ne smiju da se koriste za prijevoz djece mlađe od 14 godina. Ova obaveza se ne odnosi na autobuse ili vozila koja se koriste za prijevoz školske djece ili u poljoprivrednim vozilima. Dječija sjedišta treba da odgovaraju ECE standardu 44/03 ili 44/04.

Deca mlađa od 14 godina, a viša od 1.50 metra moraju da koriste pojaseve za odrasle. Izuzetno je dozvoljeno djeci višoj od 1.35 metara da koriste pojas sa tri tačke vezivanja bez specijalne podloške, ali pojas ne smije da prelazi djetetu preko grla i vrata.

Njemačka

Djete ispod 1.50 metra visine koje putuje u bilo kakvom tipu vozila mora da sjedi u posebnom sjedištu za dijete. Tamo gdje to nije moguće, dijete starije od tri godine mora da se prevozi na zadnjem sjedištu vozila i koristi sigurnosni pojas ili ostalu sigurnosnu opremu.

Dijete mlađe od tri godine ne smije se prevoziti u vozilu bez specijalnog sjedišta koje odgovara ECE 44/03 standardu. Obaveza je vozača da osigura siguran prijevoz djece. Ova obaveza odnosi se i na vozila registrirana u Njemačkoj i na vozila inostranih registracija.

Hrvatska

Djeci mlađoj od 12 godina nije dozvoljeno da se nalaze na prednjem sjedištu. Jedini izuzetak se odnosi na djecu mlađu od dvije godine koja se mogu prevoziti na prednjem sjedištu ako su u specijalnom sjedištu koje odgovara njihovoj visini i ako su okrenuta suprotno pravcu kretanja vozila, a da pri tome moraju da budu deaktivirani vazdušni jastuci.

Djeca do pet godina straosti moraju da sjede u posebnom sjedištu koje odgovara njihovoj visini na zadnjem sedištu vozila. Djeca od pet do 12 godina moraju da se prevoze na zadnjem sjedištu koristeći pojas s tri tačke vezivanja sa specijalnom podloškom, ako je neophodna zbog njihove visine.

Slovenija

Sva djeca moraju da budu u specijalnim sjedištima koja odgovaraju njihovom uzrastu. Djeca starija od 12 godina mogu da koriste pojaseve za odrasle. Zabranjeno je da se na prednjem sjedištu prijevoze djeca mlađa od 12 godina.

djeca-kola

Djeci mlađoj od 12 godina nije dozvoljeno da se nalaze na prednjem sjedištu

Mađarska

Djeca niža od 1.50 metra moraju da koriste specijalna sjedišta odgovarajuća njihovoj težini, dok ona mlađa od tri godine mogu da se voze samo u posebnim sjedištima i ne smiju se prevoziti na drugi način.

Djeca starija od tri godine, visoka 1.35 metra i više mogu da putuju na zadnjem sjedištu vozila koristeći sigurnosne pojaseve.

Italija

Djeca do 36 kilograma i do 150 centimetara visine koja putuju u vozilima s italijanskim tablicama moraju da imaju vezane pojaseve odgovarajuće njihovom uzrastu i visini. Djeca do 9 kilograma moraju da se prevoze na sjedištu okrenutom suprotno od kretanja vozila. Kada su u pitanju vozila registrirana u drugim zemljama, primjenjuju se odredbe za prijevoz djece koje su propisan u zemlji iz koje dolazi vozilo.

Grčka

Zabranjeno je da se djeca starija od tri godine i niža od 1.50 metra voze na prednjem sjedištu vozila. Djeca do tri godine moraju da koriste diječija sjedišta odgovarajuća njihovojh težini u svim automobilima, kombijima, osim ukoliko se voze na zadnjem sjedištu taksija.

Autor: Avaz.ba