Za ovakva čudesna svojstva suncokretovog ulja do sada niste znali
Ilustracija

Hladno prešano i nerafinirano suncokretovo ulje i danas spada među najzdravije namirnice. Bogato je hranjivim mineralima i vitaminima te može pozitivno utjecati na vaše zdravlje.

Pozitivan utjecaj na zdravlje dolazi iz organski uzgojenog suncokreta i vitamina A, E, B i D. Osim samih vitamina, nutrititivnu vrijednost povećavaju i minerali kalij, magnezij, željezo, fosfor, kalcij i cink.

Cvijet suncokreta stvoren je od hiljada malih cvjetića od kojih nastaju sjemenke. Sjemenke služe za izradu suncokretovog ulja i izuzetno su hranjive. Kaloričnost i hranjivost sjemenki je odlična ali se savjetuje umjereno konzumiranje.

Tako oko 100 grama sjemenki sadrži 23 grama bjelančevina, 49 grama masti, 12 grama ugljikohidrata, 6 grama biljniih vlakana.

Osim sjemenki, suncokret superbiljkom čini i njegov korijen koji ide u dubinu od čak tri metra te tamo upija vodu i ostale minerale. Upravo zato se suncokretovo ulje koristi za čišćenje tijela.

Selen i vitamin E iz suncokretovog ulja snažni su antioksidansi koji neutraliziraju štetno djelovanje slobodnih radikala. Zato se suncokretovo ulje koristi u liječenju malignih bolesti.

Polinezasićene masne kiseline, fitoseroli i prehrambena vlakna iz suncokreta pomažu u problemima s organizmom.

Dobrobiti suncokretovog ulja

– snižava holesterol u krvi,
– širi krvne žile,
– sprečava stvaranje krvnih ugrušaka,
– pomaže pri kožnim ekcemima i kod ispucale kože,
– ublažava dermatitise,
– povećava elastičnost kože i usporava starenje,
– štiti nokte i kosu od pucanja i isušivanja,
– ublažava bolove uzrokovane artritisom i reumom.

Da bi najbolje iskoristili sva ljekovita svojstva ovog ulja, stručnjaci preporučuju da ga je najbolje miješati u ustima.

Ovo se koristi ujutro, odmah nakon buđenja. Stavite u usta do dvije kašičice hladno prešanog ulja i miješajte ga 15-ak minuta. Ulje nemojte nikako gutati, a ako vam postane neugodno radi okusa, radije ispljunite. Cilj je da se suncokretovo ulje zamuti nakon nekoliko minuta miješanja, tada znate da djeluje. Nakon miješanja operite usta i zube.

Bez obzira na sve dobrobiti ovog ulja, ono je izrazito bogato omega-6 masnim kiselinama koje se nazivaju lošima. Sama omega-6 ne treba naškoditi, ali ako se uzimaju u prevelikom omjeru mogu uzrokovati neželjene nuspojave.

Neke od njih bi mogle biti rak prostate kod muškaraca, rak debelog crijeva, poticanje depresije i upalnih procesa te teže zacjeljivanje rana, piše portal net.hr.

Autor: (A. Z.)