Zašto Dom lordova pominje Čovića?!
Zašto Dom lordova pominje Čovića?!

Komitet za međunarodne odnose britanskog Doma lordova nakon višemjesečne rasprave, te višekratnog boravka u zemljama regiona Zapadnog Balkana objavio je izvještaj pod naslovom “Velika Britanija i budućnost Zapadnog Balkana” u kojem iznosi zaključke i viđenje stanja na Balkanu.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina

Značajan prostor u ovom izvještaju, čiji sadržaj posjeduje N1, posvećen je stanju u BiH.
Veliku zabrinutost Lordovi su izrazili padom podrške napredovanju Bosne i Hercegovine prema EU i NATO-u.
“U Bosni i Hercegovini nam je rečeno da je podrška članstvu u NATO-u bila visoka u FBiH, ali ne i u RS. Iako je članstvo formalno opredjeljenje ove zemlje, to je ipak predmet podjela. Ovo je posebno istaknuto kroz proklamaciju koju je 17. oktobra 2017 usvojila Narodna Skupština RS. Podjela je uzrokovala zastoj u napretku koji je jedan od ključnih elemenata postavljenih pred njih od NATO-a prije nego li bi se mogli priključiti MAP-u: registracija nepokretne vojne imovine.
Šezdeset i tri od ovih ostaju neregistrovane ili registrovane kao jugoslovenske, ostaju takođe sukobi oko toga da li one trebaju biti registrovane na jedan od entiteta ili na državu. Kako nam je rekao zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić ne postoji “plan B” za pristupanje NATO-u.
U Bosni i Hercegovini nam je rečeno da i pored toga što se većina političara zalaže za članstvo u EU, priznaju da borba protiv mita i korupcije, i uspostava slobodnog pravosuđa i vladavine prava, mogli bi mogli umanjiti njihovu moć upravljanja u obimu na koji su navikli. Jedan učesnik okruglog stola nam je rekao da svaki političar u Bosni i Hercegovini ima “oko sedam rečenica” o EU koje ponavljaju kada je potrebno, ali da njihovo opredjeljenje ne ide dalje od toga”, stoji u ovom izvještaju.
U ovom izvještaju jedini imenom pomenuti političar iz Bosne i Hercegovine je predsjedavajući Predsjedništva Dragan Čović.
Doktor političkih nauka Slaven Kovačević je u razgovoru za N1 kazao da za to postoji dobar razlog.
"Ono što je Dom lordova napisao u svome izvještaju je jedna liječnička dijagnoza i oni kažu kako ta oboljenja liječiti. Vrlo dobro znaju zašto su samo apostrofirali Čovića, on se pojavljuje i u sigurnosnim izvještajima NATO-a kao osoba kojoj se ne može vjerovati", istakao je Kovačević i dodao da je sad pitanje "voljnog momenta" koliko će Velika Britanija uvažiti savjete Doma lordova.
"Lordovi su istakli druge igrače, Rusiju i Tursku. Postavlja se pitanje kako će se Britanija postaviti jer je, ponavljam, Britanija jedan od garanta Dejtonskog sporazuma. Očekujem da će međunarodna zajednica pročitati izvještaj i vidjeti šta su prijetnje u BiH. Mora se zaustaviti djelovanje Rusije i da se BiH konačno opredijeli ili ide ili ne ide u NATO, tako što će njeni građani, ne dio BiH, to reći", ocijenio je profesor.
(BN/N1)