Zašto je Balkan bure baruta ?
Zašto je Balkan bure baruta ?

U Bosni i Hercegovini je prisutna besramna korupcija i ako se ne ožive institucije, šansa za ulazak u Evropsku uniju je minimalna, ocjena je sagovornika u emisiji "Globalno" BN TV.

  • Vijesti
  • Republika Srpska

Pokušaj centralizacije Bosne i Hercegovine, na kojem insistira međunarodna zajednica s ciljem brže evrointegracije, za sada je bez rezultata. I dalje bh.scenom vladaju nacionalne stranke i taj koncept će najvjerovatnije biti nastavljen i nakon izbora.
Istovremeno, u Bosni i Hercegovini je prisutna besramna korupcija i ako se ne ožive institucije, šansa za ulazak u Evropsku uniju je minimalna, ocjena je sagovornika u emisiji "Globalno".

Samo dogovor sva tri konstitutivna naroda, može sačuvati dejtonsku BiH, smatra karijerni diplomata dr Zoran Milivojević i ukazuje da je taj nacionalni prefiks mnogo više izražen sada nego prije deset godina.
"Nije se potvrdilo ono što je bio pokušaj da se nekako država centralizuje na nekim demokratskim osnovama, da bude funkcionalnija i da stvori uslove za njenu evroatlantsku integraciju na jedan dinamičniji način, taj je pokušaj Zapada i dalje aktuelan, ali ja mislim da za to nema uslova", rekao je Milivojević.

Pozicija BiH zavisi od pozicije Srbije i Hrvatske, ali ne može se riješiti niti jedan problem u regionu ako se ne dobije vjetar u leđa iz Vašingtona, što se više puta i potvrdilo, tvrdi prof.dr Darko Trifunović, stručnjak za bezbjednost.
"Zbog toga što smo to shvatili 2005. godine kada je Pedi Eštaun htio da ugasi Policiju Republike Srpske, Darko Matijašević, bivši ministar policije i diplomata, vojni izaslanik u BiH, i mi smo uspjeli da 43 kongresmena ubijedimo da je Policija RS jako bitna u borbi protiv terorizma", podsjetio je Trifunović.
Trifunović ukazuje da niko ne brani ni Bosni i Hercegovini, ni Srbiji, niti regionu da ima dobre odnose sa Rusijom i Kinom, ali vojna neutralnost o kojoj sadašnja vlast Republike Srpske insistira je samo dnevnopolička retorika.
"Ne zaboravite da je Nebojša Radmanović (visoki funkcioner SNSD-a) kao aktuelni član Predsjedništva BiH potpisao MAP i BiH je jednim velikim korakom u NATO".
Istovremeno, Trifunović ukazuje da ne treba nasjedati da prorusku priču aktuelne vlasti, jer su upravo oni došli na vlast na NATO tenkovima.
"Ne zaboravite da je upravo ministar Dragan Lukač na NATO tenku izbacio iz Banskih dvora legitimno izabranog predsjednika RS Nikolu Poplašena".
Govoreći o aktuelnim previranjima oko statusa Kosova i Metohije, Milivojević ukazuje:
"Srbija neće odustati od svojih principa niti će dozvoliti da se status Kosova i Metohije riješi bez Savjeta bezbjednosti UN-a".
Međutim, Trufinović tvrdi da velike sile ne prihvataju međunarodno pravo kada su njihovi interesi u pitanju, pa i u slučaju Kosmeta.

BN TV